[Csaladtortenet 2] Lezárult a Házsongárdi temető műemléksírjainak topográfiai felmérése

Dr. Hatvany Béla Csaba csaba at hatvany.de
2011. Aug. 26., P, 17:26:54 CEST


 <http://www.erdely.ma/kultura.php?id=98474&cim=lezarult_a_hazsongardi_temeto_muemleksirjainak_topografiai_felmerese_video> Lezárult a Házsongárdi temető műemléksírjainak topográfiai felmérése – VIDEÓ

 

A terepmunka után az adatok feldolgozása következik, amit a tervek szerint szeptember közepéig fejeznek be.

 

A kolozsvári Szabadság című újságnak Maksay Ádám építőmérnök, az Erdélyi Református Egyházkerület műszaki előadója elmondta, hogy a terepmunka folyamán több mint 500 sírt, sírkövet sikerült feltérképeznie a felmérést végző csoportnak. 

 

A műemlékké nyilvánításra javasolt síremlékek jegyzéke körülbelül 300 tételből áll, de a nemzetközi szabványoknak megfelelő topográfiai térkép a kallódó sírköveket is tartalmazza. „Az egyházi tulajdonban levő lutheránus temető kivételével a köztemető régi részét feltérképeztük, mindent bemértünk azért, hogy ha majd a törvényi védelemre javasolt listát bővíteni lehet, ne kelljen újrakezdeni a munkát – magyarázta a lapnak Gergelyné Tőkés Erzsébet, a Házsongárd Alapítvány igazgatója, aki hozzátette, hogy a romániai műemlékvédő fórumok a lehető legsegítőkészebben viszonyultak a felméréshez.

 

A helyrajzi adatok összegyűjtése azonban csak a műemlékké nyilvánítás első lépése, hiszen a külön tételekre bontott jegyzék minden egyes eleméhez adatlapot kell csatolni, amelynek kitöltése további aprólékos munkát, kutatást igényel. Az igazgató szerint ezt a munkát megnehezítheti, hogy a temető igazgatósága a sírok adatait csak a családtagoknak adja ki. Egy immár sokadik helyszínen kallódó sírkő jellemzőit például nehéz lesz a műemlékvédelmi adatlap követelményeinek megfelelően összegezni a temető nyilvántartásához való hozzáférés nélkül – magyarázta.

 

Hegedüs Csilla, Kelemen Hunor romániai kulturális és örökségvédelmi miniszter műemlékvédelmi kérdésekért felelős tanácsadója a lapnak elmondta, hogy a műemlékké nyilvánításra javasolt síremlékek iratcsomóinak hiánytalan összeállítását követően a román országos műemlékvédelmi bizottságnak kell jóváhagynia a felterjesztett jegyzéket, amelyet miniszteri rendeletnek is meg kell erősítenie.

 

A topográfiai felmérést a kulturális minisztérium június végén kezdte el a kolozsvári Házsongárd Alapítvány és a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság javaslatára, miután a temetőben az elmúlt években több sírt is megrongáltak. A régi értékes sírkövek közül nagyon sok pusztulófélben van, a műemlékké nyilvánításuk azonban fokozottabb védelmet jelenthet.

 

MTI

Forrás: http://www.erdely.ma/kultura.php?id=98474 <http://www.erdely.ma/kultura.php?id=98474&cim=lezarult_a_hazsongardi_temeto_muemleksirjainak_topografiai_felmerese_video> &cim=lezarult_a_hazsongardi_temeto_muemleksirjainak_topografiai_felmerese_video

 

 

 

Üdv,

Csaba



További információk a(z) csaladtortenet levelezőlistáról