[Csaladtortenet 2] Október 6.

k.gyula at chello.hu k.gyula at chello.hu
2011. Okt. 7., P, 18:01:29 CEST


Nagyon nagyon köszönön a történetet! Ajánlom a honlapomról  ( http://kortvelyessy.hu ) a Napi könyvét (a Magánoldal részen), melyben Édesapám hasonló történeteket mond el az életéből, csakhogy ő Trianon környékén élte meg ezeket Máramarosszigeten.
Szeretettel:
Körtvélyessy Gyula
---- "Dr. Hatvany Béla Csaba " <csaba at hatvany.de> írta:

=============
Kedves Listatársak

 

ötven évvel ezelőtt egy román tannyelvű gimnázium négy tizenhét éves magyar tanulója megfogadta, hogy ezen a napon mindig fekete nyakkendőt fog viselni. Egy ideig betartották fogadalmukat, majd idővel elkapta őket is az élet zord szele és egyiket erre, a másikat arra fújta. Nem feledkeztek meg fogadalmukról, de az élet fergetegében nem volt mindig alkalmuk ezen a napon a fekete nyakkendőt felkötni. Évek múltán, a véletlen többször is úgy hozta, hogy ezen a napon egymásra találtak az Aradi Vesztőhelyen, mindegyik nyakán fekete nyakkendő kezében, mint a többi zarándoknak is, piros és fehér virágcsokor. Ismét süvített az élet egy nagyot és egyik Kanadában, a másik Magyarországon, a harmadik az örökkévalóságban, a negyedik Németországban eresztett gyökeret.

Egyikük amatőr szinten kutatja a családját. Így akadt rá a bécsi Militär-Zeitung 1849.10.13-i számában egy rövid hírre, amit ma elküldött az életben maradt két osztálytársának.

Ezt a hírt küldöm most én is Nektek:

 

*(Arad, október 7.) A hadbíróság a felkelésvezetők ellen itt folytatott vizsgálatának halálbüntetésre szóló ítéletét közzétették és tegnap végrehajtották: Schweidel, Kiss, Lázár, Dessewffy puskapor és ólom által – Pöltenberg, Vécsey, Lahner, Török, Leiningen, Damjanich, Aulich, Knesich, Nagy Sándor kötél által lett kivégezve.

 

Forrás: http://anno.onb.ac.at/cgi-content/anno?apm=0 <http://anno.onb.ac.at/cgi-content/anno?apm=0&aid=mil&datum=18491013&seite=4&zoom=2> &aid=mil&datum=18491013&seite=4&zoom=2 

Fogadjátok kegyelettel,

Csaba

--------- következő rész ---------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: Militär-Zeitung-13-10-1849.gif
Type: image/jpeg
Size: 110063 bytes
Desc: nem elérhető
URL: <http://levlista.theka.hu/pipermail/csaladtortenet/attachments/20111006/55bf49ec/Militr-Zeitung-13-10-1849.gif>
_______________________________________________
csaladtortenet mailing list
csaladtortenet at levlista.theka.hu
http://levlista.theka.hu/mailman/listinfo/csaladtortenet
MaCsE lista: http://groups.google.com/group/macse?hl=hu


További információk a(z) csaladtortenet levelezőlistáról