[Csaladtortenet 2] Fw: Hunyadytól / Konferencia a digitalizálásról a Könyvfesztiválon

Maria Benedek maria.satumare at yahoo.com
2012. Ápr. 22., V, 07:31:57 CEST         Kedves Hunyady  László! 


   Nagyon szépen köszönöm a tájékoztatást !  Itt valóban  már  nincsenek   határok !
    Benedek Mária Szatmár----- Forwarded Message -----
From: Hunyady László <hunyady.laszlo at chello.hu>
To: macse at googlegroups.com 
Cc: csaladtortenet at levlista.theka.hu 
Sent: Sunday, April 22, 2012 7:38 AM
Subject: [Csaladtortenet 2] Hunyadytól / Konferencia a digitalizálásról a Könyvfesztiválon
 
Kedves MACSE tagok,Kérlek Titeket, csak az folytassa a levelem olvasását, akit érdekel az interneten történő jövőbeli kutatási lehetőség..Páran részt vettünk a tegnapi Könyvfesztivál keretében megrendezett "Szellemi örökségünk digitális megőrzése" c. szakmai konferencián, amiről szívesen beszámolok Nektek kiemelve a minket érintő új információkat, terveket.Előadások:.        A MaNDA: lehetőség a digitális örökség tényleges megőrzésére 

Előadó: Lovas Borbála a Mandalat Munkacsoport tagja http://work.mandarchiv.hu/

Az ARCANUM Adatbázis Kft., a múlt évben együttműködést ajánlott a NEFMI (Nemzeti Erőforrás Minisztériuma) részére, melynek keretében mintegy 250.000 oldal digitalizálása készült el. Az Arcanum - NEFMI - MaNDA projektben, a NEFMI felkérésére, az alábbi intézmények vettek részt:

Pannonhalmi Főapátság Könyvtára
Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola Könyvtára
Evangélikus Országos Könyvtár
Magyar Ferences Könyvtár és Levéltár
Erdélyi Református Egyházkerületi Levéltár
Pápai Református Gyűjtemények Könyvtára
Ráday Könyvtár
Fórum Kisebbségkutató Intézet

A feldolgozás fontos célja a digitalizálandó anyagok és az intézményi sokféleség bemutatása. Így digitalizálásra kerültek folyóiratok, névtárak, iskolai értesítők, egyházkerületi jegyzőkönyvek, főiskolai évkönyvek és természetesen hagyományos könyvek is. A munka elvégzése közben létrejött a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA), így a digitális anyagok ennek gyűjteményét is gazdagítják. A szolgáltatás szabadon hozzáférhető a http://www2.arcanum.hu/2011 címen

.        Arcanum Digitális Tudománytár Plusz (ADT+) 
Előadó: Somfay Örs marketing igazgató (Arcanum Adatbázis Kiadó)Sajnos csak az EISZ konzorciumi tagok részére hozzáférhető az Arcanum Digitális Tudománytár (ADT).

(EISZ=Elektronikus Információszolgáltatás Az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzeti programja, amely központilag, nemzeti licence alapján nemzetközi és magyar információforrások használatát teszi lehetővé a felsőoktatás hallgatói, oktatói és kutatói, valamint a tudományos kutatóintézetek (MTA) munkatársai számára. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárból is elérhető a szolgáltatás.)

Az adatbázis mintegy 1,5 millió oldalnyi anyagot tartalmaz, az alábbiak szerint:Magyar Könyvszemle 1876-2006
Egyetemes Philológiai Közlöny 1877-1948
Filológiai Közlöny 1955-2009
Budapesti Szemle 1857-1940
Magyar Filozófiai Szemle 1957-2009
Katolikus Szemle 1887-1944
Protestáns Szemle 1889-1945
Protestáns Egyházi és Iskolai Lap 1843-1919
Dunántúlis protestáns Lap 1890-1945
Vasárnapi Ujság 1854-1921
Magyar Szemle 1927-1944
Városi Szemle 1908-1948
Társadalmi Szemle 1931-1998
Aetas 1985-2009
Múltunk 1989-2010
Belügyi Közlöny 1896-1953
Pénzügyi Közlöny 1874-1948
Közgazdasági Szemle 1877-2009
Földrajzi Értesítő 1951-2009
Értekezések a történettudomány köréből 1867-1918
Fons 1994-2010
Hadtörténeti Közlemények 1888-2009
Magyar Történelmi Tár 1855-1934
Századok 1867-2009
Levéltári Szemle 1951-2010
Levéltári Közlemények 1923-2009
Huszadik Század 1900-1949
Ethnographia 1890-2008
Néprajzi Értesítő 1900-2008
Nyelvtudományi Közlemények 1862-2008
Magyar Nyelv 1905-2010
Magyar Nyelvőr 1872-2009


A szolgáltatás az http://adt.arcanum.hu címen érhető el, az EISZ konzorciumi tagok bejelentett IP címtartományairól Az ADT több kiegészítő szolgáltatással rendelkezik a fejlesztések eredményeképpen. (dinamikus súgó, találatszám megadása, több oldal megjelenítése és több oldal letölthetősége stb.)

Feltöltés alatt van a ADT+. Hihetetlenül hangzik, de hetente 100 ezer oldalt dolgoznak fel.  ESENTIA néven egy hatalmas családtörténeti adatbázissal jelennek meg a közeljövőben, szinte minden családfakutatással kapcsolatos forrás feldolgozásával, rákeresési lehetőséggel. Egyházakkal és a felvidéki FORUM Intézettel együttműködve az összes hozzáférhető történeti Magyarország felvidéki anyagát hozzáférhetővé teszik.

ARC-ON új karbantartó rendszerük és a web2 alkalmazása lehetővé fogja tenni a mi (felhasználok) véleményezési, javítási észrevételeink figyelembevételét. Ebben az a lenyűgöző, hogy ha valamilyen adat tévesen szerepel az adatbázisban - különböző jogosultsági szintek mellett - az javítható, korrigálható, bővíthető, kiegészíthető lesz, ezeknek természetesen archiválása mellett. Kimennek a Google, Facebookra, Twitterre is!.        Digitalizációs "ködfoltok": avagy eltévedtek-e a csodák az úton? 

Előadó: dr. Horváth Sándor Domonkos könyvtárigazgató, a MEK Egyesület elnöke 


A jól ismert OSZK kereteiben működő Magyar Elektronikus Könyvtár terveiről az MTA-val, Szabó Ervin könyvtárral folytatott digitalizálást érintő tárgyalásokról számolt be az elnök úr..         E-könyv kívánságra, avagy van-e élet a tömegdigitalizáció előtt/után/helyett? 
Előadó: dr. Vonderviszt Lajos e-szolgáltatási igazgató (OSZK)Az OSZK részt vesz az EOD eBooks európai projektben http://books2ebooks.eu/hu. Központ Ausztriában Innsbruckban van. Jelenleg 12 ország 30 könyvtára vesz részt a projektben. Mindenki számára elérhető szolgáltatásuk lényege, hogy bárki számára digitalizálnak szerzői jog alá nem eső könyvet ellenszolgáltatás fejében. Ezt extra minőségben úgy is végzik, hogy a szöveg kereshetővé válik. (kapcsolat opm at oszk.hu tel 1-4878689)

.        Az NKA Közgyűjtemények kollégiumának digitalizálási és tartalomszolgáltatási programjai 

Előadó: Dr. Kenyeres István kollégiumvezető (NKA Közgyűjtemények Kollégiuma) http://www2.nka.hu/

A nemzeti Kulturális Alap kollégiuma fogja össze és pályázatok keretében finanszírozza a levéltárakat, könyvtárakat, múzeumokat. A 2006-11 években a levéltárak 242 MFt-ot a múzeumok 115 MFt-ot a könyvtárak 68 MFt-ot kaptak pályázatok útján.

Olyan munkák valósultak meg a levéltárakban, mint a középkori oklevelet, kataszteri térképek, MSZMP anyagok, végrendeletek, közjegyzői iratok stb.digitalizálása. 

Múzeumoknál a szerencsi képeslap gyűjtemény, iskolai anyakönyvek, múzeumi könyvtárak, levéltárak. 

digitalizálása. Ezek a levéltári archivportálon elérhetők http://archivportal.hu/.        Az Educatio új felsőoktatási tartalomszolgáltató projektjei
Előadó: Markója Szilárd (Educatio Nonprofit Szolgáltató Kft.) Tulajdonképpen a jól ismert Kempelen Farkas Digitális tankönyvtárat fejlesztik tovább az Educatio projekt keretében. Az Arcanummal együttműködve számtalan szakmai folyóirat, közlöny digitalizálását végezték már el, ami az arcanum ADT adatbázisában szerepel..        ENUMERATE projekt
Előadó: dr. Tóth Máté (OSZK Könyvtári Intézet)Tíz európai konzorciumtaggal rendelkezik az ENUMERATE projekt, mi részünkről az OSZK vesz részt benne. Nagyon szélesre nyitották a kaput emlékművektől kezdve kottákig, festményektől ritka könyvekig, képeslapoktól filmekig mindent megörökítenek, digitalizálnak.         Europeana együttműködés lehetőségei, egy konkrét projekt megvalósulásának tükrében
Előadó: Toronyi Zsuzsanna főlevéltáros (Magyar Zsidó Levéltár)http://www.judaica-europeana.eu/

Az Europeana projekt keretében a zsidó kultúra európai értékeit digitalizálják. Magyar részről a Magyar Zsidó Levéltár vesz részt a munkában. Kidolgozták a szabványokat, eljárásokat és elkezdődött az adatokkal való feltöltés. Nemsokára a magyar zsidó családfakutatást elősegítő adatbázisok is elkészülnek, pl. a zsinagóga ülésrendje nevekkel.
  ==  ==  ==  ==  ==
Támogatott csatolmányok:gif, jpeg, gif, png, pdf; Max. méret: ~2,4 MB
_____________________________________________________________________________
levelező lista honlap: http://levlista.theka.hu/mailman/listinfo/csaladtortenet
Levlista fórum: http://levlista.theka.hu/csaladtortenet/smfor/


További információk a(z) csaladtortenet levelezőlistáról