[Csaladtortenet 2] Fw: [MACSE: 6168] Hogy mik vannak?! OFFTOPIC

Maria Benedek maria.satumare at yahoo.com
2012. Dec. 10., H, 14:07:46 CET





        Kedves Érdeklődők ! 


      Engedelmetekkel   csak annyit fűznék hozzá ,hogy a kúrzust az ELTÉ-n  dr.Farkas Jenő tartja .  


     Benedek Mária ,Szatmár


      http://www.palamart.hu/hu/drakula-elte.html





----- Forwarded Message -----
From: Beszeda László <beszeda.csalad at freemail.hu>
To: macse at googlegroups.com 
Sent: Monday, December 10, 2012 10:36 AM
Subject: [MACSE: 6168] Hogy mik vannak?! OFFTOPIC


Üdv

Csak annyit a kultuszhoz, hogy a lányom az ELTE-n kijárt egy kurzust aminek a címe " Drakula, legenda és valóság" vagy valami ilyesmi volt.

Beszeda Laci

Wilde Viktor <wilde.viktor at t-online.hu> írta: 

Kedves Kollégák,
Emlékezetem szerint Vlad Tepes (ejtsd: Cepes) egy kegyetlen törökverő fejedelem volt, általában magyar szövetségben, de valamikor, valamiért volt börtönben is itt (Pécsen talán). Szent István királyunk is pont ilyen kegyetlen kegyetlen volt mai szemmel (kar levágása lopásért, ellenfél széttépetése lovakkal meg ilyesmi), mégis számtalan utcát/teret/templomot stb. neveztek el róla. Szóval jogos.
Annyiban erdélyi is lehetett, hogy Bran/Törcsvár Erdélyben van, borzongató hely, ki is használják az idegenforgalomból élők (pl. kitűnő magyar népművészeti baseball-ütőket vettem akkor még Bukarestben krikettező fiamnak, aki aztán a magyar baseball-ligában bajnok is lett...).
Mára valahogy összemosódott Vlad Tepes, a vámpír Drakula gróf, sőt, a Gólem-alkotó Frankenstein neve is, pedig, azt hiszem, utóbbi legenda a prágai zsidó közösségből származik. És ne feledkezzünk meg Lugosi Béláról sem egy tisztelgés erejéig.
Románia idegenforgalma is kihasználja ezt az összemosást, pl. gyerekeim imádták azt az éttermet, amely Bukarestben a Calea Victoriei végétől a folyóparton jobbra, pár házra volt. Több helységből állt, aki idejében foglalt asztalt, az az utolsóba jutott, ahova könyvespolcokon, csapóajtókon, létrákon áthágva lehetett lejutni, és éjfélkor (de a gyerekek kedvéért 22 órakor is) a falból kijött egy koporsó a vámpír-gróffal, aki abból kimászva síri hangon szózatot intézett, a teremben körbejárva. Általában odajött hozzánk, és odaszólt a fiamnak: "Hogy vagy fiam, jól vagy?", magyarul. No, a gyerekeim, akik már 7 évvel korábban is halálra unták magukat Disneyland-ben, ezt nagyon élvezték.
Elnézést az offtopicért,
Viktor

2012.12.09. 19:42 keltezéssel, c. h. baiersdorf írta:
Kedves Edit, kedves István, kedves Többiek, Akik talán olvassátok!
>
>Szerintem "Vlad Tepes"-t (Vlad, a karóba-húzó) akit "Vlad Dracul/Draculea"-nak ("Vlad, az ördög"-nek) is neveztek - mindkét jelzőt kirívó kegyetlenkedései miatt kapta -, nem lehet a Dracula/Drakula (vámpír-) irodalom hősével azonosítani! Az irodalmi "Drakula" egy fantázia-figura, akinek a történelmi Vlad Tepes, ill. a róla valamikor létező legendák csupán (és nagyon-nagyon keveset!!!) szolgáltak mintájául.
>(Megj. 1. "c"-t románul k-nak kell kiejteni, tehát "Drakula"; 2. "Drac(ul)" románul ördögöt jelent.)
>
>Szerintem mindkettőről lehet utcát megnevezni, miért is ne? Csak: tisztán kivehető, érthető utalással arra, hogy melyik "személyről" van szó?! Az egyikről azért lehet, mert híres-nevezetes történelmi személyiség; a másikról, mert világhírű irodalmi fantázia-alak, aki által Románia és Erdély rengeteget nyert - jót, és rosszat, egyaránt.
>
>Hogy "erdélyi" nemesnek lehet-e Tepest titulálni, azt nem merem így hirtelenében aláírni, sót, megcáfolnám! .. De van erre elég irodalom, könnyen utánalapozhatunk. Pld.: http://hu.wikipedia.org/wiki/III._Vlad_havasalf%C3%B6ldi_fejedelem
>
>A ma, Erdélyben, és egész Romániában elterjedt "Dracula" kultusz - szerintem - egész biztosan a Drakula(-irodalom miatt jött létre! A rezsimváltás, ill. a "nyitás" előtt sem Dracula-kultusz, sem Dracula-irodalom nem létezett Romániában (untig elég volt a létezö ördög).
>
>De van a dolognak egy másik, nagyon érdekes oldala is: Bram Stoker, író, aki a Drakula regény-figurát alkotta meg, az ötletet - állítólag - a híres magyar orientalistától, Vámbéry Ármintól kapta!
>Lásd: http://hu.wikipedia.org/wiki/Drakula
>
>Bocsánat, ha/Akik ezeket mind tudtátok! De én is nagyon jól tudom, hogy nagyon sokan nem tudják, ill. nagyon helytelenül. Nekem az az előnyom, hogy Erdélyben nőttem fel, nevelkedtem, román történelmet is tanultam, és éltem több mint 40 évet.
>
>Üdvözlettel, Kristóf
>
>>________________________________
> Am 09.12.2012 17:50, schrieb Edit Ricsey:
>Kedves Kutatótársak!
Miért ne is nevezhetnének el Vlad Tepesről utcát? Erdélyi nemes, a
történelmi Horogszegi Szilágyi-ágból (nekem rokon) származott a
felesége. S az a sok dolog, amit a "világ" hozzákapcsolt az életéhez,
nagyrészt a szenzációéhes tömegekről szól inkább.
További jó kutatást kívánok: Ricsey Edit c. h. baiersdorf <c.h.baiersdorf at t-online.de> írta (2012. december 9. 12:16): 
>>Talán abban lakott Miron Cozma bányászvezér? :-) http://hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%A1ny%C3%A1szj%C3%A1r%C3%A1s ------------------------------------------------------------------------
Am 09.12.2012 06:24, schrieb István Verner: 
>>>Kedves Sorstársak! Nem akartam hinni a szememnek, de itt áll: Drakuláról utcát neveztek
el Petrozsényben
(RO). Szép vasárnapot mindenkinek
István 



--
--
A Magyar Családtörténet-kutató Egyesületet (MACSE) csoport levele
A csoport címe: macse at googlegroups.com
A csoport honlapja: http://groups.google.com/group/macse?hl=hu



-- 
-- 
A Magyar Családtörténet-kutató Egyesületet (MACSE) csoport levele
A csoport címe: macse at googlegroups.com
A csoport honlapja: http://groups.google.com/group/macse?hl=hu        


További információk a(z) csaladtortenet levelezőlistáról