[Csaladtortenet 2] Hunyady Lászlótól / törvényjavaslat

Hunyady László hunyady.laszlo at chello.hu
2013. Május. 8., Sze, 07:27:31 CEST


Kedves MACSE Tagok,

 

Nemcsak minket, hanem az egész szakmát váratlanul érte a KIM (Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium) most beterjesztett  T/10902. számú törvényjavaslata "Az egyes törvényeknek az elektronikus anyakönyv kialakításával összefüggésben szükséges módosításáról."

A törvényjavaslat 60 paragrafusa az általunk korábban megharcolt 2010. évi I. törvény 79. §-át kívánja úgy módosítani, hogy a jövőben a polgári anyakönyvekben a kutatást a történészeknek, családfakutatóknak lehetetlenné tenné.

Most is nyilvánvalóvá vált, hogy milyen helyes lépés volt, hogy egyesületet alapítottunk, és így civil szervezetként hallathatjuk hangunkat, felléphetünk a különben helyes, jövőbe mutató törvényjavaslatba elrejtett korlátozó paragrafus ellen.

A hétvégét többen azzal töltöttük, hogy a tegnapi parlamenti ülésen érdekeinknek megfelelően több képviselő is felszólaljon ez ellen. 

Köszönetet szeretnék mindnyájunk nevében mondani dr. Gyimesi Endrének (tiszteletbeli MACSE tag), Staudt Gábornak, Gyüre Csabának, Korondi Miklósnak, hogy részletesen kifejtették a javasolt korlátozás lehetetlen voltát a tegnapi parlamenti ülésen. 

(visszanézhető a Duna TV-én http://www.dunatv.hu/musor/videotar?vid=759245 4 óra 5 perctől)

Dr. Rétvári Bence államtitkár ígéretet tett, hogy a törvényjavaslatokra beadott képviselői módosító javaslatokat figyelembe veszi a KIM, és kompromisszumos megoldást fog keresni.

Levélben kerestük meg dr. Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes urat, aki évtizedek óta kutatja a hazai és osztrák levéltárakban burgenlandi őseit, így remélhetjük, hogy támogatni fogja ügyünket.

Meglátjuk, mit hoznak a következő napok, mindenesetre mondhatjuk "csapataink harcban állnak"

 

Hogy jó hírrel is szolgálhassak, megint nyertünk egy pályázaton egy millió forintot, amiről a május 18.-i Közgyűlésünkön szeretnék részletesebben beszámolni.

 

üdvözlettel,

Hunyady László

elnök
--------- következő rész ---------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: MACSE levél 20130508.pdf
Type: application/pdf
Size: 31312 bytes
Desc: nem elérhető
URL: <http://levlista.theka.hu/pipermail/csaladtortenet/attachments/20130508/666aff44/MACSElevl20130508.pdf>


További információk a(z) csaladtortenet levelezőlistáról