[Csaladtortenet 2] [Admin] a levelező rendszer által törölt címek - mit miért hogyan

Péchy Gáspár gazsi at pechy-de-pechujfalu.hu
2014. Júl. 31., Cs, 17:50:20 CEST


Tisztelt Listalakók!
Úgy érzem, tán másoknak is hasznos e levél, mellyel egy rendszer által törölt listatagnak válaszoltam.

Drága ..!
Ne is haragudj, de a "Kérem a listán a működést azonosítani Szíveskedjenek"-ből én semmit nem értettem.

19.-én vettem észre, hogy a citromal-es (majd vipmailes..) listatagoknak a levevlista szerver nem tudja kiküldeni a leveleket, erreírtam a listára az alábbiakat:
"Jelzem, hogy a *citromail*-es felhasználókat a levelezőrendszer lekapcsolta, mert a citromail.hu blokkolja a listáról érkező leveleket. Többször írtam, problémás levelezőszerver, lehetőleg senki se használja...."

(E levelemet a webarhívumban az is láthatja, aki nem kap levelet a listáról.)

Hogy értsd az esetet:
A levelező lista programja az alábbiak szerint dolgozik:
- ha egy levelet valamelyik e-mail címre nem tud elküldeni, (mert a címzett levelező szervere rosszalkodik, a mail cím megszűnt, ...) úgy időnként újra próbálkozik.
- ha záros határidőn belül, többszöri próbálkozás után sem sikerül a levélküldés, felfüggeszti a további levelek küldését az adott címre.
- kiküld egy - általa generált - levelet, melyben értesíti/értesítené a címzettet a felfüggesztésről, s a levélben ad egy linket, leírást, mit tegyen a címzett, hogy újra kapja a leveleket.
- ezt az üzenetet 2 naponta megpróbálja újra meg újra elküldeni
- ha e levél eljut a címzetthez (pl. megjavult a listatag levelezőszolgáltatójának szervere), s az a levélben foglalt teendőit elvégzi ( rákattint az adott linkre, vagy meghatározott tartalommal küld egy levelet a figyelmeztetőlevélben adott címre ), akkor feloldja a blokkolást.
- ha 2 héten belül nem kap pozitív visszajelzést, feltételezi, hogy a cím megszűnt, törli azt.

A fennti eljárás oka érthető: ha nem állítja le a nem kézbesíthető levelek újraküldését, rövid időn belül bedugulna a levelező szerver az újra meg újraküldött kézbesíthetetlen levelek tömegétől.

Akit ez a "baleset" ért, egyet tehet: újra regisztrál a levlistára. (S ha el akarja kerülni ezt a problemát a jövőben, a./ nem citro-,vip-, freemailes címmel regisztrál; b./ elolvassa a figyelmeztető üzenetet.)

Mindenesetre - feltehetően nem Te vagy az egyetlen áldozat - e kis útmutatót elküldöm a listára is.

Üdv,
Gazsi






További információk a(z) csaladtortenet levelezőlistáról