[Csaladtortenet 2] Kiolvasás

Hedvig Gaspar gasparhedi at hotmail.com
2014. Jún. 21., Szo, 03:14:17 CEST







T. Levelezőtársak!

Nagyon köszönöm a lelkes visszhangot!  Mindenkinek hálás köszönet érte!  Végülis egyelőre számomra döntetlenre áll a mérkőzés két változat között:  a   p e r t á r n o k   és a   p é n z t á r n o k   között.  Inkább hajlok a   p e r t á r n o k   felé.  A   p é n z t á r n o k    mellett szól határozottan az Éva által küldött alapos tanulmány (Pozsgai Péter:  "Helybeliek" és "idegenek", mely ilyen témában egy igazi ritka gyöngyszem), lásd a 77. oldal 13. számú lábjegyzetet.  Mivel azonban  számomra  az egyik legfontosabb dolog, amit a Műszaki Egyetemen tanultam az, hogy valami nem biztos, hogy igaz, csak azért, mert le van írva vagy ki van nyomtatva.  Ugyanis, ahogy én látom, ez az írás 2008. decemberében jelent meg, és a szerző valószínűleg ugyanazzal a kiolvasási problémával nézett szembe, mint mi, csak számára kisebb jelentősége volt pont ennek az adatnak.  Ami viszont a   p é n z t á r n o k   ellen szól, hogy a kiolvasandó szó csak kilenc betűből áll, a  p é n z t á r n o k viszont tíz betűből (Tudom, előfordul időnként, hogy véletlenül egy-egy betű kimarad, de mégis ...  És egy ékezet is hiányzik.)  A   p é n z t á r n o k   ellen szól az is, hogy nem valószínű, hogy jogi végzettség kellene hozzá, inkább más jellegű végzettségre van szükség.  Ezzel szemben a   p e r t á r n o k   szó kilenc betűből áll, ékezet sem hiányzik, és megegyezik az írásmód a megyei hivatalnok írásmódjával.  Ezenkívül e munkakör ellátásához kifejezetten jogi végzettség szükségeltett.

Visszatérve Rácskay Ferenc foglalkozására:  többször változott.  Ahogy a gyerekei születtek egymás után (nyolc), úgy lehetett látni, hogyan haladt a pályáján (Külön köszönet a két gyerek születési okmányáért).  Az egyik foglalkozása:  1857-ben spannus dominalis (uradalmi ispán) volt. Egy másik:  1869 jurassor ((vármegyei) esküdt).

Még egyszer nagyon köszönöm mindenkinek!

Üdvözlettel:
Gáspár Hédi      

  
http://www.kislexikon.hu/pertarnok.html

    
Date: Fri, 20 Jun 2014 08:18:22 +0200
Subject: Re: [Csaladtortenet 2] Kiolvasás
From: scribo.hu at gmail.com
To: gasparhedi at hotmail.com
CC: csaladtortenet at levlista.theka.hu

pénztárnok:

http://epa.oszk.hu/00400/00414/00025/pdf/068-101.pdf


Üdv:
Éva



2014. június 20. 1:25 Hedvig Gaspar írta, <gasparhedi at hotmail.com>:

T. Levelezőtársak!



Az alábbi címen található 1869-es országos népszámlálási adatlapon levő egyik adat kiolvasásával és megfejtésével kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.  Az 1. számú személy hivatása vagy foglalkozási viszonya:  megyei hivatalnok   megyei ?????????.  Az illető személy jogi végzettséggel rendelkezett.  Az általam próbált találgatások:  p o r t á r n o k   vagy   p o z s á r n o k, de nem sok sikerem volt vele.  Ne kíméljetek ötleteitekkel!




Előre is köszönöm a segítséget!



Üdvözlettel:

Gáspár Hédi







https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1942-28458-4096-30?cc=1986782&wc=MPPH-16D:323641701,323725301










  ==  ==  ==  ==  ==

Támogatott csatolmányok:jpg, jpeg, gif, png, pdf; Max. méret: ~3 MB

_____________________________________________________________________________

levelező lista honlap: http://levlista.theka.hu/mailman/listinfo/csaladtortenet

Levlista fórum: http://levlista.theka.hu/csaladtortenet/smfor/




 		 	   		  


További információk a(z) csaladtortenet levelezőlistáról