[Csaladtortenet 2] Anyakönyvi adatok feldolgozóinak figyelmébe

Dr. Hatvany Béla Csaba csaba at hatvany.de
2014. Május. 22., Cs, 14:18:51 CEST


Kedves Adatfeldolgozók!

 

Amióta elkezdtük a vidéki polgári anyakönyvek feldolgozását, exponenciálisan megnőtt a feldolgozott filmek száma (ez egy jó hír) és ezzel fordított arányban lelassult a szerverre feltöltött adatok száma (ez viszont már nem olyan jó hír). A feltöltés nem az adatok mennyiségének megugrása lassítja, inkább az adatok minősége akadályozza a gyors feltöltést. Rengeteg hibát kell kijavítanom, ami a feltöltésre szükséges idő több mint 50%-át veszi igénybe. Meggyőződésem, hogy a hibákat nem gondatlanság okozza: aki már kitöltött egy Excelt anyakönyvi adatokkal, az tudja, hogy ez nem egy egyszerű munka és könnyen lehet egyet melléütne és máris ott van egy hibás dátum. De az is nyilvánvaló, hogy a hibákat ki kell javítani. Ezt a problémát valamilyen módon meg kel oldanunk. A megoldást egy ellenőrző programban látom.

 

Írtam egy ellenőrző programot, amelyikkel mindenki formailag ellenőrizheti az Excel fájl elnevezését és formai helyességét, mielőtt elküldi azt (Bocsor) Lacinak. A program megmutatja az összes hibát és lehetőséget ad a hibák kijavítására. A program az összes polgári (állami) anyakönyvi adatokat tartalmazó Excel állomány ellenőrzésére alkalmas, függetlenül attól, hogy régi vagy új sablont használ, születési, házassági vagy halotti, budapesti vagy vidéki anyakönyvek adatait tartalmazza.

 

Egyelőre innen http://www.macse.org/databases/utils/VerifyXls.zip tölthető le a VerifyXls.zip archívum, később majd a honlapról is. Az archívum két állományt tartalmaz: Rövid útmutatás VerifyXls.pdf és VerifyXls.exe. Töltsétek le az archívumot a saját gépetekre, csomagoljátok ki egy mappába és máris használhatjátok, ha a gépegeken Windows XP/Vista/Windows7/Windows8 fut (Windows XP esetében a .NET 3.5 vagy későbbi keretrendszer szükséges). Az archívumban található PDF állomány röviden leírja a program használatát, ami egyébként is végtelenül egyszerű. A program csak *.xls és *.xlsx állományokat tud ellenőrizni. Aki más típusú állományt használ (pld. *.xlsm vagy *.ods), azt kérem, mentse el előbb az állományt a két elfogadott formátumban. 

 

Aki most szánja rá magát az indexelésre, az a filmet letöltő programmal együtt, tőlem kapja majd az ellenőrző programot is.

 

Kérdéseket, észrevételeket, hibajelzéseket szívesen fogadok írásban vagy akár skype-on is (azonosítóm: hatvanycsaba).

 

További sikeres adatfeldolgozást!

 

Üdv,

Csaba



További információk a(z) csaladtortenet levelezőlistáról