[Csaladtortenet 2] A kszséges Váci Egyházmegyei Levéltár

Nyitrai István nyitraid at freemail.hu
2015. Feb. 5., Cs, 17:56:22 CET


Sajnos ezt a közömbösséget, most én is tapasztalom a római katolikus egyházfiknál.Az én családom, szerencsémre református, ahol ha kértem, messzemenő segítséget mindig megkaptam. Most viszont, véletlenül rátaláltam egy katolikus ágra.  Sajnos segítség híján, csak szenvedek a kutatással.Akitől segítséget kaphattam volna, egy esperes, többszöri kérésemre sem válaszolt, pedig dokumentumokat is  küldtem, amely igazolja, hogy a kérdéses családtagjaim, több generáción át, az egyház szolgálatában álltak (kántor tanító, orgonista, harangozó).Üdvözlettel: Nyitrai István Steven Sax <foundermember0056 at yahoo.com> írta:
>Kedves Kutató- és Tagtársaim!
>Egy sajnálatos jelenségre szeretném felhívni a figyelmeteket. Ma 10:00-kor felhívtam a Váci Egyházmegyei Levéltárat, és illendően bemutatkoztam. Egy unatkozó és (lehet pont ezért?) több,mint flegma, fiatal férfihang arra a kérésemre, hogy kapcsolja legyen kedves a kutatótermet, azt válaszolta, hogy Ő a kutatóterem.Ismét bemutatkozván kértem, hogy egy tanulmányomhoz szükséges adattal legyen segítségemre. 1, azaz egyetlen egy balassagyarmati születési adat megkeresésében illetve közlésében kértem közbenjárását. Azt válaszolta, hogy Ők nem szolgáltató levéltár, vegyem igénybe 2500 HUF/15 nap érvényességgel a majdan megnyíló ekutatás szolgáltatásukat!
>Ötvennégy évesen azért már sok mindent megértek. Ezt a fajta egyházi magatartást viszont nem! Még az a szerencse, hogy az Egyházmegyei Könyvtárban jártamkor többször találkoztam vezető papokkal és tudom, hogy nem ez az ő "stílusuk". Vadhajtás!Remélhetőleg megszelidű! ... és, ha nem, akkor sem Ő lesz az egyetlen! A kor és a hivatáshoz való alázatlanság többé-kevésbé a mai kor velejárója is. S a segíteni nem akarás is!
>Ugyan akkor nem titkolhatom el, hogy az evangélikus Lelkészi Hivatalban lévő hivatalnok nő viszont meglepően ked, ves és szolgálatkész volt! Mondtam a nevet, kikeresett indexből, anyakönyvből (az egy más dolog, hogy nem találta, mert valószínű nem evangélikus a család), s még azt is elmondta, hogy volt két idoszak (az egyik a nagymamájy idején), amikor nem működött a balassagyarmati lelkészség, akkor a hívek átjártak "Szlovák területre", 2 faluba Istentiszteletre.   ... és volt még egy időben elhatárolható intervallum, amikor a balassagyarmati híveket a szomszédos Szügyben anyakönyvezték. az akkori (a hölgy 5. kötetként aposztrofálta) anyakönyv nagy valószínűséggel Szügyön maradt, mert azt már rég óta nem találja. Tehát ezek az információk akarva-akaratlan hasznosak nekünk.
>Elnézést, hogy ezeket leírtam, csak és kifejezetten érzelmem és értelmem vezetett!
>Üdv, István Kolozsvárról Yours sincerely, Istvan Szucs from Cluj-Napoca/Budapest.
>
>Tel(RO): +40741158940Tel(HU): +36204439677
>  ==  ==  ==  ==  ==
>Támogatott csatolmányok:jpg, jpeg, gif, png, pdf; Max. méret: ~3 MB
>_____________________________________________________________________________
>levelező lista honlap: http://levlista.theka.hu/mailman/listinfo/csaladtortenet
>Levlista fórum: http://levlista.theka.hu/csaladtortenet/smfor/


További információk a(z) csaladtortenet levelezőlistáról