[Csaladtortenet 2] ... biztonsági okokból blokkolásra került ...

Péchy Gáspár gazsi at pechy-de-pechujfalu.hu
2015. Feb. 21., Szo, 09:19:02 CET


Kedves Tamás, s ki  hasonló  problémába ütközött!

Az ilyen, s hasonló (többnyire maileknél előforduló) problémák oka az alábbi:
- az internet szolgáltatók az előfizetőnek u.n. IP címet biztosítanak, ami az internetes kommunikációhoz szükséges. ( Ez azonosítja a gépet/hálózatot, mely alapján az internetes kérdésre/kérésre adott válasz visszatalál hozzánk).
- ez az IP cím általában "dinamikus", szolgáltatótól függően különbőző időpontban - jellemzően napi rendszerességgel - változik.

- ha egy gép bizonyos rosszindulatú programmal megfertőződik (pl vírus, malware eredményeképpen), az adott gép/program megpróbál különböző helyekre "betörni", millió felhasználónév/jelszó próbálkozással. Ha valahol sikerrel jár, az eredményt elküldi gazdájának.
- a védelmi programok (elsősorban szervereken, web/mail... kiszolgálókon) általában észreveszik ezeket a kísérleteket, s a legegyszerűbb módon feketelistára teszik a "betörőt", IP címének teljes blokkolásával.

Eredmény:
- a fertőzött gép/személy nem tud többet kommunikálni azzal a szerverrel/kiszolgálóval, ahol blokkolták.
- az a *nem fertőzőtt* gép/személy, aki a fennt említett dinamikus IP címet kapja legközelebb, szintén nem tud kommunikálni azzal a szerverrel/kiszolgálóval, ahol blokkolták !!

Megoldás:
1./ megsértődni, nem kommunikálni az adott szerver/kiszolgáló felé ( ez elég nehéz, amennyiben mail szolgáltató a "blokkoló" ) - nem túl hatékony. (A védelmi program személytelen.)
2./ ha egy adott oldalra nem tudunk eljutni, jelezzük az oldal adminisztrátora/tulajdonosa felé, vagy - ha ilyen lehetőség van mint a jelen esetben -  kövessük az utasításokat (adjuk meg a captcha kódot)
2./ ha valaki[k] felé nem tudunk e-mailt küldeni, reklamáljunk a saját internetszolgáltatónknál, elvben az ő feladata kérni más szolgáltatóknál a blokkolás feloldását.

Üdv,
Gazsi


2015.02.21. 7:46 keltezéssel, Vértesi Tamás írta:
> Az Ön IP címe (79.121.27.232) biztonsági okokból blokkolásra került. Valószínűsíthető, hogy az Ön IP címéről korábban szerverbiztonsági szabályokat sértettek.
>
> A captcha beírására a zárolt IP cím feloldásához van szükség, valamint hogy meggyőződjünk arról, hogy a jelenlegi látogatás nem robot, hanem emberi tevékenység.
>
> Köszönjük együttműködését!
>
> A fentieket visszautasítom!!!!!!!!!!!!!!
>
> Tamás




További információk a(z) csaladtortenet levelezőlistáról