[Csaladtortenet 2] Nemesi előnév dilemma?

Nyitrai István nyitraid at freemail.hu
2015. Okt. 28., Sze, 19:11:42 CET


 Tisztelt Levelezőtársak! Tárgyi dilemmám feloldásához kérem segítségeteket.................................................................................................Tudjátok, amikor úgy 15 évvel ezelőtt elkezdtem a családkutatást, szinte semmit sem tudtam őseimről. Majd Kisújszállásról indulva, Túrkevén át megérkeztem Kisvarsányba. Itt derült ki, hogy őseim nemesek voltak.A nemességkutatás első eredménye az volt, hogy rátaláltam Borovszky: Szatmár Vármegye Nemes Családjai című könyvében családommal kapcsolatos bejegyzésre. Mellékelem ezt a bejegyzést..................Ebből azt olvastam ki, hogy a családunk előneve DOMANCZI. Megnéztem a Borovszky által megadott forrást, a címeres levél hivatalos másolatát is. Én itt is Domancz-ot olvastam, csatolom a kivágást..................Ez után a domanczi Nyitray nevet használtam és kerestem az interneten. Néhány internetes felületen, például aTöttösy féle adatbázis, meg is találtam a domanczi Nyitray családot. Közben rábukkantam egy családtagra, aki az eredeti címeres levelet is birtokolja. Kaptam tőle egy rossz minőségű képet. Én az előnevet, itt is domancz-nak olvastam. ..................Nem akarom tovább szaporítani a szót, a lényeg az, hogy már vagy tíz éve, a domanczi előnevet használom. Így ez az előnév általam a nyilvánosság előtt is ismert lett. ........................De volt egy avatott szemű szakember, nevezetesen Babcsányi István, aki felfedezte, hogy az előnév olvasata hibás! Ezt a levelet kaptam tőle: 
>"Beigazolódott a gyanúm, valaki valamikor rosszul olvasta ki az előnevet, az eredetiben Domaniz van, azaz Domanizs, mert még a vesszőt is kitették a z-re! Ez pedig Domaniza (szintén aposztróffal, azaz Domanizsa), magyarul Demény, 1902-ig Domanizs, Trencsén megyei helység, szó sincs Sziléziáról.
Mivel ez az észrevétel jogos, valamit tennem kell, hogy helyre álljon a rend. De hogyan javíthatom ki a hibát? Nos egy ideje ezen filozofálok, de nem tudtam zöld-ágra vergődni. Én négy variációt tudok elképzelni:::::::: 1./ A DOMANIZI előnevet használom, de megjegyzem , hogy másként domanczi................... 2./ A DOMANIZSI előnevet használom, de megjegyzem, hogy másként domanczi............ 3./ A DOMONYI előnevet használom, de megjegyzem másként domanczi. 4./ A DOMANCZI előnevet használom tovább...................Kérlek segítsetek!.............. Írjátok meg, hogy Ti hasonló  szituációban, hogyan cselekednétek?.........Köszönettel várom véleményeteket: Nyitrai István
--------- következő rész ---------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: Domaniz kivágás címeres levélből.jpg
Type: image/jpeg
Size: 1785 bytes
Desc: nem elérhető
URL: <http://levlista.theka.hu/pipermail/csaladtortenet/attachments/20151028/033f21c5/Domanizkivgscmereslevlbl.jpg>


További információk a(z) csaladtortenet levelezőlistáról