[Csaladtortenet 2] [MACSE: 14977]

Hedvig Gaspar gasparhedi at hotmail.com
2017. Már. 1., Sze, 20:13:20 CET


Kedves Gyula!


A házasulandókat a normál szokás szerint a templomban három egymás után következő vasárnap a gyülekezet előtt kihirdették (Már csak azért, hogy valaki nem tud-e valamilyen házassági akadályról.  Az egyik Bronte könyvben pl. már az esküvő elején derült ki, hogy a vőlegény nem nősülhet, mivel már házas. Bizonyos szintű rokonság is házassági akadály lehetett.  Ez alól is adhattak felmentést.  A hasonló helyzetek elkerülésére találták ki a kihirdetést.).  Ez alól a helyi hatóság, adott esetben az alispán pl. adhatott felmentést, magyarul szólva azonnal megesküdhettek, kihirdetés nélkül.


Üdv:  Hédi


________________________________
From: macse at googlegroups.com <macse at googlegroups.com> on behalf of Gyula Tóth <gyulatoth71 at gmail.com>
Sent: March 1, 2017 11:28 AM
To: macse at googlegroups.com
Subject: [MACSE: 14977]

Kedves Tagok!

Segítséget szeretnék kérni. A házassági anyakönyvbe megjegyzésként mit jelent ha az van beírva, hogy " az alispán ....számú határozatával a a kihirdetés alól felmentést nyert"

Köszönöm!

Üdv: T. Gyula

--
A Magyar Családtörténet-kutató Egyesületet (MACSE) levelezőlistája

A lista szigorúan csak az Egyesületünk életével kapcsolatos leveleket fogad. Például a tagsággal, a honlappal, az adatbázisainkkal és más projektjeinkkel, a MACSE vacsorákkal, a rendezvényeinkkel, stb. kapcsolatos leveleket várunk a listára. Szigorúan tilos a listára politikai, világnézeti, vallási vagy más az Egyesületünk életével nem szoros kapcsolatban levő témákkal foglalkozó leveleket küldeni.
A lista címe: macse at googlegroups.com
A lista honlapja: http://groups.google.com/group/macse?hl=hu
Ha le akarsz iratkozni a listáról, küldjél egy üres üzenetet erre a macse+unsubscribe at googlegroups.com címre.
A családkutatással, családtörténettel, stb. foglalkozó leveleket a nyílt (bárki által elérhető): http://levlista.theka.hu/mailman/listinfo/csaladtortenet levelezőlistára várjuk.
csaladtortenet Információs lapja - levlista.theka.hu<http://levlista.theka.hu/mailman/listinfo/csaladtortenet>
levlista.theka.hu
csaladtortenet listáról való leiratkozáshoz, jelszó lekérdezéséhez, vagy a listatagsági beállításaid megváltoztatásához add meg itt a feliratkozási e ...




További információk a(z) csaladtortenet levelezőlistáról