[Csaladtortenet 2] FW: kutatási anyagaink sorsa

Balog László baloglaci at freemail.hu
2019. Dec. 14., Szo, 08:14:26 CET


Azt gondolom több lehetőség van a befektetett munka megőrzésére....
Talán érdemes külön választani a "könyv ill. papírszerkezetű" anyagokat és a tisztán "csak adatokat" tartalmazó nyilvánvalóan számítógépes alapú állományokat --- bár némi átfedés már most is tapasztalható.
Ez a szétválasztás eleve behatárolja az megőrzés/elhelyezés/archiválás lehetőségeit.
Az első témakörbe illőkhöz valóban a könyvtárak, levéltárak a megfelelőek, a múltbéli tapasztalatokra támaszkodva kellően időállónak bizonyultak....eddig.
Itt az anyagi természetű dolgok az átadó és a befogadó között nem merülnek fel, az igénybevevők oldaláról viszont -- sajnos -- igen.
A nyilvántartás, keresés, hozzájutás, helyfüggő, munka valamint időigényes. Az állagmegóvás bonyolult.
A második csoportba tartozó állományok még csak most vannak megszületőben, így még kellően nagy a káosz ezen a téren.
Az előző csoport szinte összes hátrányát kiküszöbölve itt a távoli, azonnali, teljeskörű hozzáférés, korlátlan ideig állagromlás nélküli tárolhatóság, korlátlan reprodukálhatóság a főbb előnyök. Az anyagok elhelyezése és/vagy az igénybevétel, a ritka kivételektől eltekintve -- sajnos -- itt is pénzhez kötött.
Ezeknek a helyeknek az időállósága viszont erősen kérdéses.
Talán a jó megoldás a kettő összegyúrása lenne, de erre jelen pillanatban nem látok késztetést.

Mivel engem a papirszerkezetű ún. kiadványok teljesen hidegen hagynak, a magam részéről csak a digitálisan létező adatok elhelyezésének a lehetősége érdekel. A saját ismereteim szerint jelen pillanatban egyedül a FS keretein belül lehetséges olyan elhelyezés ami a beadó és a bármikori felhasználó részére is díjmentes.

Balog László



 


További információk a(z) csaladtortenet levelezőlistáról