[Csaladtortenet 2] Átlagéletkor

Roland Ákos Jakab jakabrolandakos at yahoo.com
2020. Aug. 26., Sze, 09:17:37 CEST


 Ezt tegnap a listára akartam, de csak egy személynek ment el. Azért elküldöm. Vannak benne elrugaszkodott dolgok, de hátha segítség:


"Ha a gyerekek az összeírásban csak gyerekként (név nélkül) vannak
felsorolva, akkor még kiskorúak, tehát az apjuk minimum 25 évesnek
mondható (ha korán kezdte és sűrűn csinálta)."
Ez biztos, hogy minden esetben így van?
Halotti anyakönyvben sokszor összefutottam huszonéves férfiakkal, akiket ugyanúgy jegyeztek, mint a gyerekeket: Pl. Eszes István fia Márton, 25 éves.(Dudar, ref. akv. halotti, 1829). Van ahol azt is beírták, hogy "házasságra nem lépett fia". Máshol hasonló korúnál egyáltalán nem jegyezték az apát. A pap pillanatnyi hangulatától eltekintve (ami sok következetlenséget szült akkoriban), arra gondolok, hogy aki még az apja családjánál élt, az könnyebben lehetett feltüntetve fiúként.
Az összeírások portánként történtek. És ha nem részletes az összeírás, csak a családfőt jegyzik fel (a családtagok számát nem), akkor az atyai háznál élő a huszonéves legény biztosan nem került összeírásra. Persze itt más a helyzet, mert van gyermek említve.
Ha csak az egyéb eshetőségeket nézzük, az összeírásban szereplő gyerek lehet nevelt/mostoha gyermek is. Akkoriban hamar megözvegyültek az emberek/asszonyok, és újraházasodás révén sok volt a nevelt gyermek. Egy összeírás ezekre biztosan nem tért ki.
Vagy ha ikerszülés volt, pár évet azzal is lehet nyerni. 4 gyermeke lehet így akár 20 éves férfinak is.
Nagyon extrém esetben akár felnőtt, fogyatékos is lehet gyámolítottként bejegyezve."Nagy Ferentz Pál fia Péter siket és néma és élete vége felé még világtalan is. 49 éves" (Dudar, ref. akv. halotti, 1829)

Azt gondolom, az összeírások távlatában tényleg csak szaggatott vonalas kötődés lehet. Pár 10 év alatt is történhet bármi. Még akár távoli rokonoknak másik faluból odaköltözése révén azonos családnév.Még az 1700-as években lévő anyakönyvek esetében is rengeteg a bizonytalanul, hiányosan bejegyzett adat, hát még az összeírásoknál. Ott még több a hézag.

Imi eredeti kérdésére válaszolva: ez az 1637-es Vitáris János mindent figyelembe véve 20-60 között lehetett.
Nézzük meg az extrém szélsőértékeket egy gondolatkísérletben:
1. Nem túl szapora család: 1637-ben VJ fiatal, 20 év körüli, a gyermekei kicsik, és az összeírás után elviszi mindet a kolera, így az anyakönyvezési időszakot meg sem érik. VJ-nek viszont még van akár 20-35 éve gyermeket nemzeni. Így kis túlzással, extrém esetben mind a három lehet a gyermeke (Péter 1667, Benedek 1673 és Mihály 1675). Ez az egyik szélsőérték, hogy közvetlenül VJ fiai.
2. Szapora család: Ha VJ idős már 1637-ben, mondjuk 60 év körüli. A 20 évesen nemzett fia időközben elhunyt, és VJ vette magához az unokáit, akik közül az egyik mondjuk már felnőttkorú de még otthon lakik. Ez a fiú még abban az évben megnősülhet és gyermeket nemzhet. Vagyis VJ dédunokája 1638-ban világra jön. Kb. 20 éves, gyors generációkkal számolva, extrém esetben az 1638-ban született gyermek unokája is lehet már Mihály-1675. Nagyon extrém esetben! Így (tényleg kivételes esetben) lehet akár 5 generáció távolság is VJ és VM-1675 között.
Az 1. és 2. eset nagyon-nagyon valószínűtlen. Vagyis statisztikai alapon vessük el az 1 és 5 generációs szélsőértékeket. Én így reálisan nézve 2-3 (esetleg  4 generáció) távolságra tenném VJ-től Pétert, Benedeket és Mihályt. De csak akkor, ha ténylegesen az ő leszármazottai.
Mert mi van akkor, ha spuria gyermek is akad a családfán, és egy megesett Vitáris lánytól született mind a 3 anyakönyvezett?
Na elnézést mindenkitől. Kicsit elszaladt velem a ló.  :-)
Üdv: Ákos

    On Wednesday, August 26, 2020, 09:00:43 AM GMT+2, Tremmel Imre <tremmel at citromail.hu> wrote:  
 
 Köszönöm szépen a sok levelet, segítséget!Szép napot!Imi



Citromail.hu levelezőrendszerből küldve

Lépj be vagy regisztrálj
  ==  ==  ==  ==  ==
Támogatott csatolmányok:jpg, jpeg, gif, png, pdf; Max. méret: ~3 MB
_____________________________________________________________________________
levelező lista honlap: http://levlista.theka.hu/mailman/listinfo/csaladtortenet
Levlista fórum: http://forum.csaladkutatas.hu  


További információk a(z) csaladtortenet levelezőlistáról