[Csaladtortenet 2] FW: kézirat-ajánlások

Hirschler András smartlines at smartlines.hu
2021. Feb. 8., H, 10:27:16 CET


T. Családkutatók, vannak problémák, amelyeket nem tudunk megoldani. Ez is ilyen. Úgy látszik, a mail rendszerünk nem enged át hiperlinkeket, ezért az alábbi email még a szokásosnál is értelmetlenebb. 
Kérem, szíveskedjenek törölni. A hibás szövegelemet az eredeti anyagban javítjuk.
Üdv. H. András


-----Original Message-----
From: csaladtortenet [mailto:csaladtortenet-bounces at levlista.theka.hu] On Behalf Of Hirschler András
Sent: Monday, February 08, 2021 10:23 AM
To: 'Új csaladtortenet'
Subject: [Csaladtortenet 2] kézirat-ajánlások

 

T. Családkutatók!

Titkárunk iméni emailjében írja, hogy a kézraitra vonatkozó ajánlások a neten olvashatók. Úgy tűnik, a  feltöltött szöveg negyedik bekezdéséből a nyomda ördöge kipurgálta a hivatkozásokat, így pedig a szövegnek ott nincs sok értelme. Engedelmükkel, az inkriminált szövegrészt az alábbiakban javítva elküldöm:


„• Jelentősen rövidíthető a szöveg mérete, ha az internetes hivatkozásokat nem szövegszerűen illesztik be (pl. „felmenőim között található Behlen Gábor erdélyi fejedelem https://hu.wikipedia.org/wiki/Bethlen_G%C3%A1bor”), hanem a Control+K billentyűparancsra megnyíló párbeszéd-ablak segítségével eleve „rálinkelik” a hivatkozott szavakra (pl. „felmenőim között található Bethlen Gábor <https://hu.wikipedia.org/wiki/Bethlen_G%C3%A1bor>  erdélyi fejedelem”. Vagy más példa: „dédnagyapám, Friedmann Bernát  Debrecenben kötött házasságot. https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QS7-L9PH-3V4T” helyett: dédnagyapám, Friedmann Bernát Debrecenben kötött házasságot <https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QS7-L9PH-3V4T> ”. Természetesen ez a technika más kontextusban is – familysearch hivatkozások, térképek, könyvcímek, stb. - alkalmazható.”

 

Tanácsolom továbbá, hogy kézirataikat – ha azokhoz sok illusztráció is tartozik – közvetlen emailezés helyett inkább fájltovábbítóval – mammutmail, toldacuccot stb. – küldjék a szerkesztőknek, mert néhány szolgáltató hajlamos blokkolni a nagy méretű anyagokat. Segít a fájltömörítés is, de ott meg fennáll az a veszély, hogy a számítógép vírushárítója veszélyesnek ítéli, és karanténba küldi a zip fájlt. 

 

üdv. Hirschler András

  ==  ==  ==  ==  ==
Támogatott csatolmányok:jpg, jpeg, gif, png, pdf; Max. méret: ~3 MB
_____________________________________________________________________________
levelező lista honlap: http://levlista.theka.hu/mailman/listinfo/csaladtortenet
Levlista fórum: http://forum.csaladkutatas.hu



További információk a(z) csaladtortenet levelezőlistáról