[Csaladtortenet 2] Horváth családnév elterjedtsége

Szabó Előd szaeltan at gmail.com
2021. Jún. 22., K, 10:07:10 CEST


Annyit tennék még hozzá, hogy a Horváth, Tóth, Oláh, Orosz, Rácz nevek esetében nem mindig arról lehet szó (az arányokat megtippelni sem lehet) hogy az illetőnek kimondhatatlan eredeti neve volt. Egy színmagyar, aki a Felvidékről jött, vagy netán csak északabbról, vagy egy erdélyi magyar simán megkaphatta nem létező, vagy már létező, de (leginkább tucat) "eredeti" vezetékneve helyett ezt az "irányjelző" vezetéknevet.
Ennek üzenete leginkább az, hogy ezek a nevem leginkább magyar nevek. Ebből keveredésre utaló következtetéseket nehéz levonni.

Élő példa a népnyelv működésére egy rokonom, aki kérdésemre Rabóczki őseim származását úgy írta le, hogy "onnét fentrűl jöttek, a hegyekbűl, ahun a tótok laknak".
Ez a "tót vidék", mint később kiderült, Balmazújvárosból nézve Felsőzsolca, Poroszló vonala volt - és az 1800-as évek közepe...
Nagyapám egyik sógornőjét "romány asszonynak" nevezte - a nő nyírségi volt (noha valószínűleg a 300 évvel azelőtti román betelepítés leszármazottja!).


Érdekes az Oláh (=román, vagy romános területről, vagy annak irányából jött) név, amelynek alternatívája is van:
az Erdélyi (Erdei) név. Valójában majd az összes Erdei eredetileg Erdélyi értelemmel bírhatott, hiszen erdőből nemigen származnak emberek, legalábbis ilyen tömegben biztosan nem (sokszor láthatunk Erdelyi "alakot" is). 

üdvözlettel: SZABÓ Előd



További információk a(z) csaladtortenet levelezőlistáról