[Csaladtortenet 2] DNS kutató projekt update

Roland Ákos Jakab jakabrolandakos at yahoo.com
2021. Okt. 1., P, 23:46:03 CEST


Kedves Kutatótársak!

A nyár folyamán hirdettem itt, hogy a Szegedi Tudományegyetem Genetikai Tanszéke kutatását indít, amely a mai magyarság genetikai múltját szeretné feltárni.

Bár a malmok lassan őrölnek, így még nem indult be a mintavételezés, de örvendetes hír, hogy a projektre szánt keretet megnövelték, így további jelentkezésre van lehetőség.

 Olyan donorokat keresnek, akiknek ükszülőkig megvan a családfájuk és a 16 ükszülőkből legalább 9 egy megyében élt. A lényeg, hogy a donor magyar identitásúnak vallja magát, ősei között más nemzetiségű nem jelent gondot.
Ha minden ükszülő nem ismert, de a 8 dédszülőből 5 egy megyében élt, ők is bekerülhetnek.


A megyehatáron fekvő települések opcionálisan a szomszédos megyéhez is számíthatóak! Alapvetően a mai megyehatárokkal számolnak, de ha elegendő jelentkező lesz akkor a mai megyét igény a régi határok alapján megbontják. Pl. Szabolcs és Szatmár már most is külön fog futni.A jelentkezéshez kérik az összes déd- vagy ükszülő családnevét felsorolni a származási településsel.


Egy családból egy jelentkezőt várnak. Azaz leszármazói vonalon csak egyetlen embert, testvér és unokatestvér is kizárva, DE másodunokatestvér már belefér. A házastársak természetesen külön-külön is jelentkezhetnek amennyiben nem unokatestvérei egymásnak. 
A részvétel ingyenes, a kiválasztott alanyok esetében a DNS mintavétel szájból történik. A mintavétel idén kezdődik, de pontos időpontot nem tudok, főszabály szerint az egyetem munkatársai személyesen szeretnék a mintákat begyűjteni, de külföldön élő jelentkezők esetén postázva lesz a mintavételi csomag.

A jelentkezést e-mail-ben kérik eljuttatni Küzmös Imrének a himilko1975 at gmail.com címre . 

További részletek a "DNS és családfakutatás" facebook csoportban.
https://www.facebook.com/groups/genetika.csaladfa





Üdv: Ákos

U.I: A szervezőknek rengeteg munkája van a projekttel, és bár bizonyára mindenkinek jobbnál jobb ötletei is vannak, de kérik, hogy a projekt irányvonalát hadd döntsék el az ottani szakemberek.
A múltkori felhívás után is sok küzdelmük volt a véleményekkel, kritikákkal. Ne lassítsuk, nehezítsük a munkájukat ezzel!



További információk a(z) csaladtortenet levelezőlistáról