[Csaladtortenet 2] leszármazottakat keresünk, Hopp Múzeum kiállításához 1.

Végh József jozsef.vegh at hoppmuseum.hu
2024. Júl. 24., Sze, 12:18:23 CEST


Kedves Levelezőlista!

A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum 2025-ös kiállításához keresünk tárgyakat, illetve a kiállításhoz tartozó tanulmánykötethez dokumentumokat, fényképeket, történeteket. Ehhez szeretnénk néhány gyűjtő, utazó, a keleti kultúrától száz évvel ezelőtt megérintett ember leszármazottait megtalálni. A számunkra elérhető dokumentumokat, a saját archívumunk adatait kiértékelve különböző problémákba ütköztünk. Ezért minden információ, még az is, hogy nincs adat, nincs leszármazott, az is értékes a számunkra.

Több nevünk is van, egyenként próbálom meg feltenni a kérdéseket, a legnehezebbnek tűnővel kezdve.

Balogh Barna. Debrecen, 1903. október 22. - Hatvan? 1974. április 18?
Balogh Sándor és Szöllősi Eszter fia.
Balogh Sándor, Balogh Emma és Balogh Irén testvére.
Felesége: Galambos Ilona. (Házasságkötés: 1934. Kispest.)

A Petőfi Irodalmi Múzeumban és a Wikipédián úgy gondolják, hogy a jogi doktorátust 1927-ben, Debrecenben szerzett író, nem azonos az ezoterikus művek szerzőjével, fordítójával. De a korabeli hírlapok, a könyvek hirdetései, a visszaemlékezések azt mondják, hogy nem másról van szó a jóga könyvekben még fényképen is látható fiatalember, vagy a hipno-terapeuta Völgyesi könyveinek a fordítója ugyanaz a személy.
Több helyen feltételeznek egy 1909-ben született másik Balogh Barnát, akiről viszont alig van adat.
A több mint egy tucat nyelven (később keleti nyelveken is) beszélő Balogh Barna író, fordító 1925 nyarán még joghallgató korában körbe kerékpározta a Földközi tenger medencéjét. Ő a fordítója és később oktatója is Selva Raja Yesudian és Haich Erzsébet Sport és Jóga könyvének, amelynek későbbi bővített kiadásokban a jógapozíciókat bemutató képeken is felbukkan.
A kilencvenes évek elején több felhívás is felbukkant a sajtóban, hogy könyvkiadók keresték a szerző jogutódját. Sajnos nem tudtam megállapítani, hogy sikerrel jártak-e.


Végh József, könyvtáros
Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum
Budapest, Andrássy út 103.




További információk a(z) csaladtortenet levelezőlistáról