[Csaladtortenet 2] Hunyadytól / MOL rendezvény

Hunyady László hunyady.laszlo at chello.hu
2011. Dec. 10., Szo, 21:33:36 CET


Kedves Családfakutatók,

Pénteken részt vettem a MOL rendszeres éves beszámolojának rendezvényén, ahol az előadok összefoglalták az
Intézet 2011 évben elvégzett munkáit a digitalizálás, indexelés területén. 
Számomra az 1720 évi országos összeirás és a anyakönyvek on-line katalogusa volt az ujdonság.
Rövid kis beszámolomat erről elküldöm Nektek is hátha hasznát tudjátok venni

üdv.
Hunyady Laci


Beszámoló a MOL 2011 december 9.-én tartott rendezvényéről.
 
 

Lovas Lajos (MANDA főigazgató) : Köszöntő
 

Lovas Lajos a MaNDA (Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet) frissen kinevezett igazgatója http://film.mindennapi.hu/cikk/hirek/lovas-lajos-lett-a-manda-elnoke/2011-11-16/9683 Szűcs Géza Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkárral való közös egyéb elfoglaltsága miatt a rendezvényen nem tudott részt venni, így Mikó Zsuzsanna a MOL megbízott főigazgató-helyettese nyitotta meg a rendezvényt.

Összefoglalta röviden a MOL  2011 év digitalizálás területén végzett munkáit:

 

.         5 millió digitális felvételnél tartanak, 99%-ban szabadon hozzáférhetők

.         a MOL 2011.12.05.-i bemutatkozásakor az Österreichisches Staatsarchivben kivívták az osztrák kollegák elismerését

.         saját lapjukon http://www.mol.gov.hu/ és 2010-től a Levéltári Portálon http://www.archivportal.hu/vendegkonyv.html is hozzáférhetők a digitalizált anyagok

.         Csatlakoznak az http://europeana.eu/portal/ -hoz, 

.         Folytatták a Collectio Diplomatica Hungarica adatbázis fejlesztését Egyetemi Könyvtárból 250 ezer középkori iratot digitalizáltak. A megsemmisült középkori anyagok megmaradt mutatókönyveit is digitalizálták, ahol az iratok tartalmának rövid leírása megtalálható. Mindkét projekt finanszírozása egy nemzetközi együttműködéssel - International Centre for Archival Research - megvalósult európai uniós pályázat keretében történt

.         Digitalizálták az 1828-as összeírást, ami most indexelésre vár

.         Mária Terézia urbáriumok 350 ezer oldal digitalizálása megtörtént

.         Károlyi levéltár Rákóczi iratai az Acta Rákócziana elkészült az Arcanummal való együttműködés keretében és DVD megjelent

.         Elkészült az 1720 évi összeírás 

.         1945 utáni Oral History 150 életinterjú

.         Egyházi anyakönyvek on-line nyilvántartása

.         Iratok on-line adatbázis

 

Laczlavik György (főosztályvezető-helyettes): A Károlyi misszilisek DVD

 

Károlyi Sándornak köszönhető, hogy összegyűjtötte a Károlyi család iratait, lajstromoztatta. Megengedte az ország neves történészeinek az abban való kutatást. 2011 májusában a Szatmári béke 300 éves évfordulójára jelentették meg az Arcanummal együttműködve a ACTA RAKOCZIANA DVD-t. Eredetileg a 2007-ben Mészáros Kálmán ösztönzésére készült egy lajstromkönyv az iratokról. Ez az iratokat idősorrendben tartó lajstromkönyv alapján készült a DVD, amiben az adatok kereshetők. Tavaly találtak a Balassagyarmati levéltárban további két doboz anyagot (valószínűleg Esze Tamás vitte haza), amit a P 398 anyaggal együtt szintén digitalizáltak. Készül az on-line adatbázis is. Az anyag bővítendő a címeres levelekkel, térképekkel

 

Németh István (főosztályvezető): Az 1720. évi országos összeírás

 

Az 1715 évi összeírás után http://193.224.149.7/adatbazisokol/adatbazis/2 az 1720 évi országos összeírást http://193.224.149.7/adatbazisokol/adatbazis/52 is elkészítették, ami 4 részből áll.

Első részben a járások szerepelnek, második részben a helység, község leírása a harmadik rész az adózok neveit tartalmazza. Ha a névre kattintunk bejön a megfelelő kép. A negyedik részben a szabad királyi városok vannak. 7662 helység és több mint 2 millió személy szerepel az anyagban. Interneten szabadon hozzáférhető.

Tervezték, hogy az 1828-as összeírásra bevonnák a kutatok széles tömegét, de ez nem sikerült így ezzel leálltak

A DICA első magyar összeírással foglalkoznak most, ahol főként a birtokosok nevei szerepelnek a jobbágyoké kevésbé. Tervezik az úrbéri tabellák digitalizálását is, de ehhez be kell vonni a vidéki önkormányzati levéltárakat is. A pályázatokban is szívesebben veszik az ilyen széleskörű pályamunkákat, annál i inkább, mivel vidéken nincsenek külön informatikusok a levéltárak többségében.

 

Tóth Eszter Zsófia (főlevéltáros): A MOL Oral History Gyűjteménye

 

1995 óta vesznek fel tematikus és életút interjúkat. Adatbázist készítenek a cc 150 felvételről.

 

 

Garadnai Zoltán (főosztályvezető): Új keresési lehetőségek az Anyakönyvi Adatbázisban

 

Elkészítették az anyakönyvek on-line http://193.224.149.7/adatbazisokol/adatbazis/50 nyilvántartását abból a célból, hogy akár E mail-ben is lekérhető legyen az igényelt mikrofilm tekercs. 2012-ben terveznek egy mikrofilm-szkenner vásárlást, és a mikrofilmeket feltennék az internetre. Magyar-szlovák cserében várható további csallóközi anyakönyv érkezése. Ezt az adatbázist kell Kálniczky könyvével egyeztetni és finomítani filiálok szintjéig a mikrofilmeket.

(Körmendi - Kálniczky elődök, Szűcs István informatikus, Jurák Margitka és Berkesi segítsége). Az adatbázis a templomok leírását is tartalmazni fogják.

 

 

Lux Zoltán (informatikus): Iratok OnLine

 

Az IratokOnline béta verziója az iratok teljes szövegében való keresést teszi lehetővé. Az alkalmazás erőssége, hogy képes a dinamikusan bővülő digitalizálás eredményeinek gyors és hatékony publikálására. Az AdatbázisokOnline szolgáltatás három - a családtörténészek számára kiemelten fontos - adatbázissal indul. MSZMP jegyzőkönyvei (osztály iratok és testületi jegyzőkönyvek) 2 rétegű pdf-ben.

 

 

Szatucsek Zoltán (mb. főigazgató-helyettes): Adatbázisok OnLine

 

Relációs adatbázisba szeretnének mindent tenni. Az adatbázisokhoz leíró információ kerülne. Belső szolgálatra már 21 db adatbázis van ami hónapokon belül felkerül az internetre.


További információk a(z) csaladtortenet levelezőlistáról