[Csaladtortenet 2] Agilis

Mézes Ádám manofwar at citromail.hu
2012. Jan. 29., V, 14:16:00 CET


 Kedves LevTársak,
már jó párszor felmerült az agilisek témaköre, azonban az alábbi dologról még nem olvastam,amit most meg szeretnék veletek osztani. 

Több általam is kutatott településen (főleg kúrialista) feltűnt, hogy akár ugyanabban az iratban is szerepel ugyanaz a családnév nemesként és agilisként is. Ez ugye egy kicsit zavarba ejtő, ugyanis az agilis legáltalánosabb meghatározása, hogy nem nemes apától,de nemes anyától született gyermek. (Természetesen agilisnek bizonyos időkben,helyeken a nemest is nevezték) Olyan családok keltették fel az érdeklődésem, mint a nagygeresdi Visy (Sopron vm .) vagy a bobai Balassa (Vas vm.), amely települések nem voltak túl nagy lélekszámúak és ezek a családnevek sem voltak az adott vármegyében százszámra (mint pl. a Nagy, Horváth stb.). A Visy és Balassa név esetében is előfordult, hogy különböző tagjait ugyanabban az időben, ugyanott nemesnek, illetve agilisnek is fel voltak tüntetve . 

Arra a következtetésre jutottam, hogy a kisnemesi falvakban, hogy mutassák az agilisek, hogy ők is nemestől (és azt,hogy melyik nemes családtól) származnak, felvették az anyjuk családnevét és így fordulhat elő,hogy ugyanazon családnév szerepel agilisként és nemesként is.

 Természetesen az is szóba jöhet, hogy az egyik Visy vagy Balassa azért agilis,mert a nemes ősök jobbágysorba süllyedtek, így feledésbe merült a nemesség ténye (ilyenből pl. a Kemenesalján vagy a Rábaközben van vagy 1000 példa), míg a családok módosabb ágával ez sosem fordult elő, így megőrizték teljes nemesi jogállásukat.

Továbbá lenne egy kérdésem, más témában.
A mormon adatbázis elkövetkezendő frissítéseiről van valahol a familysearch.org-on hír,írás vagy bárminemű információ?

Ádám




További információk a(z) csaladtortenet levelezőlistáról