[Csaladtortenet 2] Magyarul tudás

Rihmer Aurél granasztoi at freemail.hu
2012. Már. 8., Cs, 13:43:23 CET


Kedves Levelező Társak! Saját és feleségem rokonsága, unokatestvéreink, nagybátyáink stb. többsége külföldön, Svájcban és Németországban élnek. Az én esetemben ez 12 unokatestvért jelent, a feleségem esetében 5 unokatestvért. Ők már mind külhonban születtek. Közülük kettő tud valamilyen szinten magyarul. De identitásukban mind asszimilálódtak új hazájukhoz. Hiába mondja magát magyarnak, valójában ha elveszítik a nyelvet, elveszítik az identitást is. A nyelv nélkül a nemzettudat nem igazi, csak egyfajta kuriózum, különlegesség valós és valódi tartalom nélkül. És ezen az sem segít, ha a szülők, nagyszülők "nagy magyarok" az emigrációban. Sok külhonban élő vitéz gyereke, unokája egy kukkot sem beszéli nyelvünket, pedig a papa/nagypapa vitézi törzskapitány és a helyi magyar klub elnöke.Továbbá, külhonban szerintem nem lehet magyarként élni, csak ál magyarként. Mert magyarként csak ott lehet élni, ahol annak tényleges következménye van. Tehát Magyarországon, ahol együtt szenvedjük meg az ország állapotát és a Kárpát-medencében, ahol súlya van a nemzethez való tartozásnak. A Kárpátokon kívül nincsen súlya, így helye sem a magyarkodásnak. Szerintem felháborító a kettős állampolgárság intézményének korlátlan kiterjesztése. Azt csak a Kárpátok övezetén belül, a történelmi Magyarország határain belül élőkre lett volna szabad kiterjeszteni.Ausztrália, USA, Afrika, Izrael, nem magyar anyaföld, az ottani magyarkodás pedig nevetséges, mert nem vállalnak tényleges sorsközösséget a nemzettel, nem szenvedik meg a tényleges magyarságot itt a Kárpátok övezetében. Messziről nézve könnyű vitézkedni és magyarkodni. Tessék hazaköltözni és itt vállalni mind azt, ami a magyarsággal ténylegesen együtt jár. A romló életszinvonalat és egyre jobban kiszolgáltatott állapotot a külföldi rablóknak, a tágabb hazában a történelem nélküli népek által történő meghurcoltatásokat, a magyar veréseket.Számomra nem valódi magyar az, aki 1990 után nem költözött vissza a Kárp    "Mézes Ádám " <manofwar at citromail.hu> írta:
> Nagyon jók ezek a témám, a különböző okfejtéseket szívesen olvasom. A helyzetet bonyolíthatja, hogy pl. a harmad unokatestvéreim Kanadában születtek, az USA-ba járnak iskolába, egy szót sem tudnak magyarul,valószínűleg a Himnuszt sem ismerik, ahogy abban is szinte biztos vagyok, hogy magyar irodalmi műveket sem olvastak, királyainkat sem ismerik,de mégis magyarnak tartják magukat.
>
>Szerintem az identitást nem lehet beskatulyázni, nem lehet azt mondani, hogy X valamit kevésbé tud, ezért ő nem annyira magyar. Dehogynem, ha ő annak tartja magát. És nekünk ahhoz, hogy egy ember milyen nemzetiségűnek  tartja magát nincs semmi közünk.
>
>Én például ismerem a Himnuszt, fel tudok évszámmal minden királyt és fejedelmet sorolni, tudom az első felelős magyar kormány minisztereit (bár kicsit előnyben vagyok,mert történészhallgató vagyok), azonban nem hogy nem tudok egy mondatot sem a Csángó,sem a Székelyhimnuszból,de még csak nem is szeretem ezeket a költeményeket.Sőt.
>
>De van olyan,aki tud mindent himnuszostól királyosig,de mégsem tartja magát magyarnak.
>
>Ádám
>
>
>  ==  ==  ==  ==  ==
>_____________________________________________________________________________
>Felvidéki mikrofilmek "képszám" katalógusa: http://www.macse.org/society/szlovakia.php?id=mic&mic=kep
>_____________________________________________________________________________
>családtörténet levelező lista: csaladtortenet at levlista.theka.hu ; http://levlista.theka.hu/mailman/listinfo/csaladtortenet
>Levlista fórum: http://levlista.theka.hu/csaladtortenet/smfor/
>MaCsE lista: http://groups.google.com/group/macse?hl=hu 
 


További információk a(z) csaladtortenet levelezőlistáról