[Csaladtortenet 2] Anyakönyvi adatok nem anyakönyvi forrásokból

Lévay Béla levaybela at invitel.hu
2013. Aug. 2., P, 13:50:23 CEST


Kedves Litatársak!



Véletlenül találtam a mellékelt, oldalt Nagy-palugya (ma Paludza) evengélikus keresztelési anyakönyvét böngészve az Interneten, az 1814-et záró adatok után.

Schulek Mátyás tiszteletes tette be kiegészítésül az általa különböző magán forrásokból származó adatokat. Van, ahol az adat forrása az egyik szülő eredeti naplója (ex originali Diaris G. L), van ahol az apa autentikus feljegyzése (Ex autent. annotat. Patris) vagy az otthoni biblia (Vide Bibl. eius Domus). A két helyen is szereplő (Carm. fun. ??) megjegyzésre sajnos nincs megfejtésem.



A dokumentum önmagában is érdekes, de számomra az érdekességét három dolog is fokozza:

1.       Az egyik bejegyzés Caspar Kubinyi születéséről szól, aki közvetlen, egyenes ági felmenőm. Szluha Márton Kubinyi táblázatából eddig ismert születési dátuma az itt szereplő 1677 helyett 1674, ami ezek szerint tévesnek tűnik. (Az írott hetest néha össze lehet téveszteni a négyessel, de ezen a lapon jól látszik, hogy a bejegyzés szerzője egészen másképp írta a két számot.)

2.       Schulek Mátyás tiszteletes annak a Schulek Tibor néhai evangélikus püspöknek a felmenője, aki nekem ifjú koromban német és angol nyelvet oktatott. Őt az „átkosban” a pártállam mellett egyházának a vezetői is meghurcolták. 8 gyereke közül a két legidősebb és a legkisebb kivételével a többiek iskola- és játszótársaim voltak. Tibor bácsi a fiait az őseiről nevezte el, abban a sorrendben, ahogy azok követték egymást. Így a legidősebb fiú Mátyás lett, majd Gáspár és Ágoston következtek, akárcsak az anyakönyvi bejegyzést végző Mátyás tiszteletes, annak Gáspár fia és Ágoston unokája. Mátyás tiszteletes dédunokája a neves építész, Schulek Frigyes volt, annak fia pedig János. A Frigyes keresztnevet kihagyva következett Tibor bácsi legifjabb fia János, aki történetesen építész.

        “Édesapánk, Dr. Schulek Tibor” címen jelent meg róla 2006-ban egy nagyon szép könyv lánya, Thurnayné Schulek Vilma összeállításában.

3.       Számomra utólag vált ismertté, hogy a bejegyzésben szereplő Kubinyi Gáspár felmenőm édesanyjának Zmeskál családneve és Mátyás tiszteletes úr feleségének Zmeskál Ilona neve még akár rokoni kapcsolatra is utalhat. Erre azonban nem találtam bizonyítékot a Zmeskálok leszármazási tábláiban.



Üdvözlettel a hűvös szobámból,



Béla


Lévay Béla
2457 Adony
Vetus Salina u. 17.
Mobil: 20-803-8061
levaybela at invitel.hu
--------- következő rész ---------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: EV-szül-pót-a.jpg
Type: image/jpeg
Size: 347412 bytes
Desc: nem elérhető
URL: <http://levlista.theka.hu/pipermail/csaladtortenet/attachments/20130802/438a198d/EV-szl-pt-a.jpg>


További információk a(z) csaladtortenet levelezőlistáról