[Csaladtortenet 2] Magyar Kormány ellen uszító német röplapok 1944-bol. Nem politikai vita. érintettség.

_R-Istvan-Mögling(eu) R.Istvan.moegling at rakovszky.eu
2013. Aug. 28., Sze, 20:35:09 CEST


Kedves Listatársak!
Lakatos Géza miniszterelnök emlékiratában (www.wildboar.net/multilingual/easterneuropean/hungarian/irodalom/konyvek/ahogyanenlattam/11.html) az alábbi szöveg olvasható:
" Október elején a szélsőjobboldali mozgolódások német támogatás mellett éppoly megdöbbentő, mint fel­háborító méreteket kezdtek ölteni. A Bécsben nyomta­tott és német teherautókon szállított röpcédulák millióit szórták szét Budapest utcáin vagy zúdították a fővárosra német repülőgépről. A budapesti hadtestparancsnoknak sikerült néhány államfelforgatásra szervezkedőt és felbuj­tót elfogatnia és zár alá helyeznie. Válaszképpen október 8.-án hajnalban lesben álló német Gestapo-emberek rend­kívül ügyesen előkészített módon elrabolták Bakay altá­bornagy hadtestparancsnokot és ismeretlen helyre hur­colták. Bizonyítani persze nem lehetett a napnál világo­sabb tényt; minden vizsgálat, tiltakozás eredménytelen maradt. ".

Keresem ezeknek a szövegét, mert esetleg nagybátyámat, Rakovszky Iván-t is támadják bennük, ugyanis ő volt a Lakatos kormány főszervezője, akit Veesenmayer mindenképp ki akart golyózni a kormányból, őt nevezte a nacikra a legveszélyesebb politikusnak.
Tehát nem politizálni akarok, hanem ezekről szeretnék másolatot, adott esetben a honlapom számára.
Nem tudom hol gyüjthetik az ilyen dolgokat, MOL? Bp.i levéltár? Hadörténelmi levéltár?
Talán van valakinek ötlete.

Üdv.
István

If something is worth doing, it is worth doing it well.

Strive for excellence, not for perfection.
But be aware of the supporters of mediocrity. 
They will attack you because they are afraid of excellence in any form.

Ha valamit érdemes csinálni, érdemes azt jól csinálni.

- * -  A Rakovszky család honlapja / Web-site of the family Rakovszky / Website der Familie Rakovszky:    www.rakovszky.eu    - * -


További információk a(z) csaladtortenet levelezőlistáról