AW: [Csaladtortenet 2] Katolikus plébánia

_R-Istvan-Mögling(eu) R.Istvan.moegling at rakovszky.eu
2013. Dec. 10., K, 11:34:04 CET


Kedves Éva!
Annak idején a templomokak voltak kegyurai.
Mikor a templom épült, a földet, stb a kegyúr ada. Hogy aztán volt-e ahoz paplak, már az o döntése volt, meg, hogy az kinek a tulajdonába került. Lehet, hogy a kegyúr megtartotta a paplak tulajdonát, hogyha a pap viselkedése nem tetszik neki, kelakoltathass.
De míg korábban a pap a paplakot használta hivatalnak is, késobb talán ez már nem felelt meg a kornak, így máshol, a közelben kellett egy hivatalt bérelni vagy venni/kapni. Tehát azt hiszem ahány elgondolható lehetoség van, annyi is volt  valóban, egyesek nagyon sok helyen, mások eseleg egy községben.
de van egy másik aspektus is: mivel nem minden helységben volt templom, és még kevesebben plébánia, lehet, hogy mindegyikben vagy legalább is a fiókközségekben volt egy kis hivatalocska, hogy az emberek helyben is el tudják intézni az ügyeiket.
Persze ezeket a dolgokat nem kutattam, csak elkezdtem logikusan gondolkozni a kegyúri intézménybol kiindulva.
Pl.:Borovszky Samu: Magyarország vármegyéi és városaiól:
Somorjai esperesi kerület.
IV. Somorjai esperesi kerület: Esperesek: Kisfaludy Zsigmond és Leszkay Sándor. 1. Csütörtök: al. 1390, kegyúr: Wiener Welten lovag; plébános: Pázmány Adolf; lélekszám 1543. Béke és Csákány fiókközségekben egy-egy templom. - 2. Féll: al. 1390, kegyúr: Apponyi albert gróf; plébános: Dotter János; lélekszám 2091. Van Szt. Kereszt- és Szt. Margit-kápolna; Éberhard fiókközségben egy kápolna. - 3. Hidas: al. a XIII. században; kegyúr: Apponyi Albert gróf; plébános: Bognár Gergely; lélekszám 1027. - 4. Illésháza: al. 1770, kegyúr: Pálffy Béla gróf; plébános: Skadra János; lélekszám 1073. - 5. Misérd: al. 1358, kegyúr: Wiener Welten lovag; plébános: Ludvig Gusztáv; lélekszám 1498. Alsócsölle, Felsőcsölle és Dénesd fiókközségekben egy-egy templom. - 6. Nagylégh: al. 1328, kegyúr: a vallásalap; plébános: Pásztor János; lélekszám 1549. - 7. Nagymagyar: al. 1390, kegyúr: Batthyány Blanka grófnő, férjezett Pálffy Béláné grófné; plébános: Leszkay Sándor; lélekszám 2714. Gomba fiókközségben templom. 8. Nagypaka: al. a XIII. században; kegyúr: Koridősebb Pálffy gróf; plébános: Rácz János; lélekszám 798. Kispaka fiókközségben kápolna. - 9. Püspöki: al. a XII. században; kegyúr: a herczegprimás; plébános: Tyukoss János; lélekszám: 1882. Szt. Rozália- és Nep. Szt. János-kápolna; Szunyogdi és Vereknye fiókközségekben egy-egy templom. - 10. Somorja: al. 1238, kegyúr: a város; plébános: Kisfaludy Zsigmond. Kozma és Dömjén cz. kórházi kápolna. Szemet, Tútor és Sámot fiókközségekben egy-egy templom. Uszoron kápolna; lélekszám 4238. - 11. Szentantal: al. 1781, kegyúr: a vallásalap; plébános: Majzon Method, ferenczrendi áldozár. Ferencziek zárdája, nagy búcsújáróhely; lélekszám 1209. - 12. Vajka: al. a XIII. században; kegyúr: a közbirtokosság; plébános: Muschkovich Ágoston; lélekszám 2456. Kecszölczés fiókközségben Szt. Rozália-kápolna.

If something is worth doing, it is worth doing it well.

Strive for excellence, not for perfection.
But be aware of the supporters of mediocrity. 
They will attack you because they are afraid of excellence in any form.

Ha valamit érdemes csinálni, érdemes azt jól csinálni.

- * -  A Rakovszky család honlapja / Web-site of the family Rakovszky / Website der Familie Rakovszky:    www.rakovszky.eu    - * -


-----Ursprüngliche Nachricht-----
Von: Éva Adorján [mailto:adeva40 at gmail.com]
Gesendet: Dienstag, 2013 Dezember 10 11:05
An: csaladtortenet
Betreff: [Csaladtortenet 2] Katolikus plébánia


Kedves Kutatótársak!

Tudna valaki segíteni? Kérdésem a következő: elképzelhető, hogy valamely
községben a plébánia hivatalának épülete nem a katolikus egyház
tulajdonában van, volt? Érinthette ezt az ingatlant az államosítás?
E téren gyérek az ismereteim.
Megköszönöm, ha valaki megosztja velem ez irányú ismereteit.
Üdv. A Éva
  ==  ==  ==  ==  ==
Támogatott csatolmányok:jpg, jpeg, gif, png, pdf; Max. méret: ~3 MB
_____________________________________________________________________________
levelező lista honlap: http://levlista.theka.hu/mailman/listinfo/csaladtortenet
Levlista fórum: http://levlista.theka.hu/csaladtortenet/smfor/


További információk a(z) csaladtortenet levelezőlistáról