[Csaladtortenet 2] a „perbeli képesség” magába foglalja a „tanúskodási képességet” ?

Dr. Hatvany Béla Csaba csaba at hatvany.de
2013. Feb. 13., Sze, 18:35:58 CET


Kedves Listatársak,

 

kezdetben idézem egy általam régóta ismert dokumentum regesztáját, majd felteszem a kérdést, amire szíves válaszotokat kérem.

 

DL 50994  

Kelt: 1335-03-23

Kiadó: VÁRADHEGYFOKI KONVENT

Régi jelzet: Q 93 / 1300 400

Fennmaradási forma: Eredeti

Pecsét: Záró

Regeszta: Péter prépost és a váradhegyfoki konvent bizonyítja, hogy István fia: Lengel János Pál országbíró korábbi határozata értelmében székelyi Gábrián fia: János ellen elővezette tanúit, szám szerint harminckét nemest, s ezek egyértelműen megerősítették, hogy székelyi János Lengel Jánosnak Napkor [Napakur] nevű falujából egy tíz márkát érő pejlovat erőszakosan eltulajdonított. A megnevezett tanúk: (…)hatvani [de Hothwan] Bertalan fia: Tamás, Szolnok vm.-ből.

 

Hatvani Bertalan és Tamás fiának a korát, illetve születési évét szeretném hozzávetőlegesen megállapítani. A kérdésem a következő: melyik életkortól tanúskodhatott a XIV. században egy nemes férfi? Csak miután nagykorú (teljes korú), azaz miután betöltötte a 24. életévét vagy már a törvényes kor elérése után is, azaz miután betöltötte a 12. életévét?

 

Ugyanis Eckhart Ferenc „Magyar alkotmány- és jogtörténet” c. alapvető munkájában (Osiris, Budapest, 2000, ISBN 963 379 683 0) a 274. oldalon a következőt olvashatjuk:

 

„2. A kor. Voltak teljes és nem teljes korúak (perfectae, imperfectae aetatis). A teljes kor vagy a nagykorúság a férfiaknál a betöltött huszonnegyedik, a nőknél a tizenhatodik év. Mindkét nembeli kiskorúak a tizenkettedik év betöltéséig serdületlenek (impuberes), ezen túl serdültek (puberes) vagy törvényes korúak (legitime aetatis). A XVI. század előtt a férfiak tizennégy, a nők tizenkettedik évükkel érték el a törvényes kort. A nem törvényes korú cselekvésre képtelen, nincs perbeli képessége, nem perelhető. „

 

Azért vagyok zavarban, mert a fentiek szerint a törvényes korú cselekvésre képes, van perbeli képessége és perelhető, de vajon a „perbeli képesség” a „tanúskodási képességet” is magába foglalja? Ebben az esetben Hatvani Tamás legkésőbb 1335 – 12 = 1323-ban született. Ellenkező esetben legkésőbb 1335 – 24 = 1311-ben született. A 12 év különbség nem nagy intervallum, de további következtetéseknél nagy szerepet játszik.

 

Válaszotokat köszönve, üdvözlettel,

Csaba

 

 

 



További információk a(z) csaladtortenet levelezőlistáról