[Csaladtortenet 2] Köszöntés és kérdés

Molnos Sándor kukikukac at yahoo.com
2014. Jan. 3., P, 11:43:49 CET


Kedves Listatársak!

Mindenkinek boldog, sikerekben és örömökben gazdag 2014-et kívánok. Külön köszönet mindnyájatoknak, akik az elmúlt évben segítségemre siettetek különböző információkkal, tanácsokkal. Hálás vagyok érte.

A kérdésem az lenne, hogy miként tudnék hozzáférni a Siebmacher: Wappenbuch - Nagy címereskönyvhöz, egészen pontosan annak erdélyi, székelyföldi vonatkozású részéhez? Egy csíki település, pontosabban (Csík)Csatószeg helytörténetével foglalkozva kutatom az itteni nemes családokat. Eddigi kutatásaim alapján az bizonyosodott be, hogy az itteni családok igazából nem a szó szoross értelmében vett nemesek voltak, hanem a Székelyföldre jellemző rendi tagozódás szerinti lófők csoportjába tartozó, a történelem során valamikor kiemelkedett családokról van szó. Ennek ellenére úgy tünik többjüknek is van címere, nemeslevele. Több olyan család is él itt, amely más település nemes családjának egyik (adott esetben nemesítés előtt) levált ága. A számomra érdekes családok: csíkcsatószegi/csatószegi/csatószeghi Csató, György, Györffy, Endes, Veress, Darvas, Kovács, Karacsi, Bors. Ezek közöl a
 Csató/Csathó és a Darvas családnak talán a fent említett adatbázisban van címerrajza... Ez már abból kifolyólag sem meglepő, hogy az egyik szerkesztő (Nagy Iván) felesége éppenséggel csíkcsatószegi Csató Mária volt. Ha ezekkel a családokkal kapcsolatosan bármilyen információval rendelkeztek, esetleg tájékoztattok, hogy milyen formában érhetem el a legkönnyebben az említett kiadványt Csíkszeredából, nagyon hálás lennék.

Üdvözlettel,
Molnos Sándor Csíkszeredából   


További információk a(z) csaladtortenet levelezőlistáról