[Csaladtortenet 2] Kiskorúak névváltoztatása

Lévay Béla levaybela at invitel.hu
2016. Júl. 7., Cs, 14:15:33 CEST


Réder Béla nagyapám 1922-ben, 38 évesen vitézzé avatása alkalmával kérte a Lévay-ra történő névváltoztatását, amellyel egyidejűleg két kiskorú (9 és 3 éves) fia névváltoztatását is engedélyezték. Itt egyértelmű, hogy a szülő kezdeményezte a kiskorúak névváltoztatását.

Ezzel szemben nagyapám öccse, Réder Jenö  már 1905-ben, 18 éves kiskorú tanulóként kérte nevének Rédei-re változtatását, ami „belügyministeri rendelettel megengedtetett”, amint azt a mellékelt „Budapesti Közlöny” 1906. évi 2. számában nyilvánosságra hozták. Tehát akkoriban erre kiskorúként, önálló kezdeményezésre saját jogán is jogosult  volt. Vajon ma is joga van erre egy kiskorúnak?

A dolog másik vonatkozása az, hogy mindig izgatott, de eddig elképzelésem sem volt arról, hogy mi késztethette a 18 éves ifjút, egyedüliként a Réder családból, a névváltoztatásra, amelyet a többi testvér nem követett. Nem volt tudomásom arról, hogy esetleg összeveszett volna a családjával. Most úgy vélem, hogy az a tény,hogy a hivatalos közlönyben egyidejűleg kihirdetett számos kiskorú névváltoztató között meglepően sokan (kilencen!) azonos polgári állású pécsi lakosok és főreáliskolai tanulók, közös szándék és esetleg közös elhatározás is vezethette őket. Kérésüket nyilván egyszerre adhatták be, mert erre utalnak az engedélyek egymáshoz közeli sorszámai is. Talán valami féle hazafias felbuzdulás lehetett az ok, de semmi képen nem a nagyapám esetéhez hasonló kényszer vagy legalább is erős hivatalos elvárás.



Lévay Béla
2457 Adony, Vetus Salina u. 17.
Mobil: 20-803-8061
levaybela at invitel.hu
Honlap: levay-csaladfa.hu
--------- következő rész ---------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: Kiskorúak névváltoztatása-jel2.jpg
Type: image/jpeg
Size: 1341459 bytes
Desc: nem elérhető
URL: <http://levlista.theka.hu/pipermail/csaladtortenet/attachments/20160707/1693b381/Kiskoraknvvltoztatsa-jel2.jpg>


További információk a(z) csaladtortenet levelezőlistáról