[Csaladtortenet 2] Segítség kérés

Dr.Lorant Zoltan dr.lorant.zoltan at gmail.com
2017. Júl. 19., Sze, 22:03:12 CEST


Kedves Balázs,nagyon k ő s z ő n ő m...üdvözlettel Zoli 

Az iPademről küldve

2017. júl. 19. dátummal, 15:52 időpontban Balázs Karsai <karsaibalazs.1982 at gmail.com> írta:

> Kedves Zoltán!
> 
> Zalabaksa Csesztreg település filiája volt (azaz nem helyben végezték az anyakönyvezést, hanem egy közeli település plébániáján).
> A Familysearch oldal sok segítséget tud adni a keresgélésben. Ez a Csesztreg település anyakönyvezésében bedigitalizált "Lorant" családnevű személyek listája:
> 
> https://familysearch.org/search/record/results?count=75&query=%2Bsurname%3Alorant*~%20%2Bbirth_place%3A*cseszt*~
> 
> Emellett szerencséd van, mert a csesztregi anyakönyvek elérhetőek az interneten: https://familysearch.org/search/catalog/392567?availability=Family%20History%20Library
> 
> Ezek az anyakönyvek 1896 előtti eseményekhez használhatóak (ezek egyházi anyakönyvek). Az 1896 utáni eseményekhez (ezek már polgári anyakönyvek) itt keresgéljél:
> 
> https://familysearch.org/search/catalog/720412?availability=Family%20History%20Library
> https://familysearch.org/search/catalog/2045048?availability=Family%20History%20Library
> 
> Ha megtalálod az első, általad ismert és feltárt ősödet (a leírtak alapján a dédapádat), akkor onnan meglesznek a szülei, akik a gyerek születése előtti időszakban házasodtak. Nagy eséllyel ott, ahova az anyuka valósi. A halálukat is érdemes megkeresni, mert ott is sok adat fellelhető. Ha megvan a házasság és a halál, akkor abból jó eséllyel be tudod lőni, hogy hol és mikor született, kik voltak az ő szülei. Így haladhatsz visszafelé. Érdemes már az elején egy családfát szerkesztgetni, mert amúgy összezavarodsz a sok adatban.
> 
> (A többi ősödnél ugyanígy, a többi települést is itt a Familysearch oldalon tudod megnézni, hogy feltöltötték-e a bedigitalizált anyakönyveket)
> 
> A Lóránth és Lóránt váltakozás nem jelent semmit. Még a XX. század közepén is volt, hogy máshogy írták le az ember nevét születésekor, mint mondjuk a halálakor. A helyesírás korábban pedig nem rögzült. A T és a TH helyesírás csak változat, ahogy a Barát és a Baráth. Érdemes úgy keresned, hogy ezt figyelembe veszed, nehogy kizárj valakit azért, mert máshogy írták le a nevét :)
> 
> Sok sikert a kutatáshoz!
> Balázs
> 
> 2017. július 19. 15:38 Dr.Lorant Zoltan írta, <dr.lorant.zoltan at gmail.com>:
>> Kedves egyesületi Tagok...nem rég léptem be,szertném kérdezni ki tud segíteni  vagy hol kezdhetném el apai családfám " kutatását "...dédnagypapámig okiratilag megvagyok : mind Zalaiak voltak - Zalabaksa ( Czup ),Resznek,Porszombat ,nem tudni miért családnevünk hol Lóránth,hol Lóránt volt...Köszönet a segítségért L.Zoltán
>> Az iPademről küldve
>>   ==  ==  ==  ==  ==
>> Támogatott csatolmányok:jpg, jpeg, gif, png, pdf; Max. méret: ~3 MB
>> _____________________________________________________________________________
>> levelező lista honlap: http://levlista.theka.hu/mailman/listinfo/csaladtortenet
>> Levlista fórum: http://forum.csaladkutatas.hu
> 


További információk a(z) csaladtortenet levelezőlistáról