[Csaladtortenet 2] Varosi tized beosztas

Imre imre at hit.bme.hu
2018. Júl. 29., V, 17:47:25 CEST


Kedves Kutatotarsak!

A minap tema volt, hogy egyes varosi anyakonyvekben a szuletesi bejegyzesben megadtak, hogy hanyadik tizedben lakik az illeto gazda.

Elek Gyorgy: Varostortenet 52 tetelben c. konyveben Karcag varos tortenetet dolgozza fel. Ő a tizedek letrejottet a torok hodoltsag idejere teszi, amikor a kiraly es a szultan is adoztatott, de a kozbiztonsagot egyik sem tartotta fenn. Ekkor jottek letre az un. "parasztvarmegyek" a nemesi varmegyek kozbiztonsagi feladatainak potlasara. Ez egyfajta onvedelmi szervezodest jelentett, katonai modell alapjan. A lakossagot tizedekbe osztottak, ezeknek vezetoik voltak, akiknek iranyitasaval megprobaltak megfekezni a fosztogatokat szarmazastol es felekezettol fuggetlenul.

A rendszer hatekonysagara csupan ket pelda: 1683-ban a Becset felmento Sobieski Janos lengyel kiraly litvan katonai kimaradvan a harci cselekmenyekbol es a zsakmanybol, az Ipoly volgyenek fosztogatasaval probaltak karpotolni magukat keves sikerrel. Egy het mulva maga a kiraly panaszkodott egy haza irt leveleben: "azon tul legyen az nemes, katona vagy paraszt vadaszik rank mint farkasokra".

De nehany evvel kesobb az extra csaszari hadiado gyanant elhajtott 200 nogradi diszno is napokon belul az oljaikban rofogott ujra.

A parasztvarmegyek megletevel magyarazhato reszben  a Rakoczi szabadsagharc kezdeti sikere is. Az orszag jo reszeben felfegyverzett, fegyverforgatasban jartas lakossag elt, akik lokalisan még szervezettek is voltak, komoly terep- es helyismerettel. A csaszari udvar evrol-evre meg is probalta osszeszedetni a toroktol felszabaditott teruleteken a fegyvereket, de nem sok sikerrel.

Udvozlettel
Imre Sandor


-- 
Sent from my Android device with K-9 Mail. Please excuse my brevity.


További információk a(z) csaladtortenet levelezőlistáról