[Csaladtortenet 2] [Admin] Állásfoglalás; Ellen-MACSE... kapcsán de általánosságban

Péchy Gáspár gazsi at pechy-de-pechujfalu.hu
2018. Okt. 8., H, 22:34:02 CEST


Kedves Listalakók!

Egy tagunk - személyes levélben, amit köszönök - kért tájékoztatást/információt az adott eredendő (MaCsE) témával kapcsolatban.

Tekintettel arra, hogy a levlista tagsága növekvő, valamint az emberi emlékezet dinamikusan változó, megosztanán úgy a konkrét problémával kapcsolatos véleményemet, mint általánosságban a levlista "moderációs" illetve üzemeltetési alapelveit.

!!!!!!!!!!!!!!!!
MEGKÉREK minden levlista tagot, hogy e levelemre szánt észrevételeit SZEMÉLYES levélben közölje, avagy ha közkinccsé szeretné tenni, azt a levlista FÓRUMÁN tegye meg ( http://forum.csaladkutatas.hu ) - nem untava vagy bosszantva 7-800 listatársat!!
!!!!!!!!!!!!!!!!

Tehát:

*mint MaCsE tag*:
-szembesültem én is egy - hangsúlyoznám - *egyesületi* problémával, ahol a vezetőség kezéből "kicsúszott a gyeplő"; ez igen sajnálatos, a vezetőség ezért vállalta a konzekvenciákat és lemondott ( kivéve a problema okozó[it/ját]).
Az eset persze kellemetlen, de - függetlenül attól, hogy az elnökség előremutató döntéseket nem tudott hozni - maga az egyesület - a tagságnak köszönhető önjáró volta miatt - rendben működött. Ez megmutatta, hogy az egyesület valóban, a szó igazi értelmében vett egyesület, ahol a vezetőség problémái az egyesületi életet normális folyamát nem befolyásolják.
Köszönet ezért annak a sok - NEM VEZETŐ státuszú - egyesületi tagnak, akik végső soron az egyesület megalakulásának és szellemének megfelelően teszik ÖNKÉNT dolgukat a köz javára, s - talán sokszor tudtukon kívül - működtetik az egyesületet.
A megújult elnökségtől annyi "pozitívum" várható [el], hogy tovább képesek lépni a jelenlegi szervezettségi, társadalmi, elfogadottsági szintről egy magasabb szintre; ez nem egyszerű - magában foglalja úgy a "parlagi" szolgáltatási szint növekedését, mit az érdekérvényesítési képességét. Ez nem fog máról holnapra menni, CSAK ha elérjük - társszervezeti, tagságnövekedési, értéknövekedési és egyéb eredményekkel, hogy akár kormányzatközeli illetve SZÉLES társadalmi szinten is számítsunk, mert olyan "nevünk" és főleg támogatottságunk van, hogy - "számítunk" :).
Ez nem fog egyik napról a másikra menni, meg kell - úgy egymás közt, mint a külvilággal - küzdenünk, hogy az egyesület ALAPVETŐ értékei SZÉLES társadami támogatottságot élvezzenek.

*mint a "Családtörténet" levlista adminja/fenntartója*:
- ez a levlista egyszerűen a család-, családtörténet-, családfakutatás (és ezen keresztül egy kicsit a helytörténet) iránt érdeklődők egymás közötti kommunikációját, egymás ÖNKÉNTES, SZÍVESSÉGI támogatását elősegítő "fórum";
- elődje a Bogárdi János nevével fémjelzett RADIX (levlista), 2011 óta pedig jelen formájában működik;
- e levlista tagjai lettek alapítói az egyesületnek (MaCsE), *de nem minden tagja egyesületi tag* (cca. 50-50% az átfedés)
- tagja lehet bárki, aki ezen témában érdekelt, és képes elfogadni azt, - pontosan e közönség és egyszerű cél összetartására tekintettel - hogy ezen szűk témán kívül a levlista NEM ENGED TERET semmiféle személyes, társadalmi, etnikai etc.... megszólalásoknak, így biztosítva annak lehetőségét, hogy társadalmi státusztól, politikai, vallási meggyőződéstől, s személyes ambícióktól avagy habitustól függetlenül legyenek képesek a levlista tagjai egymással együttműködni.

*a levlista "[anti]moderációs" működése*:
Többször kapok - mint a levlista fenntartója, üzemeltetője - olyan "szemrehányást": miért, hogyan jelenhet meg a levlistán oda nem illő, hovatovább sértő, offtopic, rasszista, politikai..... etc... levél, miért engedte, miért nem zártam ki íróját, miért.....
Az ok egyszerű:
- mindenkit, aki regisztrált a levlistára, alapvetően értelmileg felnőtt, jóindulatú, önálló döntés képességgel és toleraciával rendelkező személynek tekintek;
- ennek egyenes következménye, hogy nem "moderált" a levelezés - bízva a fennti feltételezésben, NEM óhajtom "cenzúrázni" a leveleket;
- elfogadom azt is - remélve, hogy mások is megértik -, hogy bárkinek lehetnek pillanatnyi, ösztönös reakciói, indulatai, vagy csak "meggondolatlansága", ami olyan levelet eredményez, ami mások egyéni meggyőződését, érzelmeit sértik, ami a megnyilvánulás súlyosságától függően természetesen együtt jár egy személyes kéréssel (többé ne forduljon elő) vagy - súlyosabb esetbem moderásás alá vonással ( ami azt jelenti, az illető levelei csak akkor jelennek meg a levlistán, ha én jóváhagyom - nem kellemes dolog, minthogy lehet, hogy órákig-napokig nem ellenőrzöm az adminisztratív teendőket), extrém estben a levlistáról való teljes letiltással;
- NEM tolerálom viszont, ha valaki levelezésháborút indít; nem igazán érdekel, hogy ki kezdte: a levlista tagjai egy offtopik, neadjisten "hülye" levelet általában elviselnek, az ezzel együttjáró háborút viszont nem.

Üdv,
Gazsi

P.S.
- az erededő "Családtörténet" levlistát (~2002-2011.07) Bogárdi János üzemeltette
- a (hivatalosan) "Családtörténet 2" levlistát személy szerint én üzemeltetem 2011.07 óta (mikor is Bogárdi János megszűntette az általa üzemeltetett levlistát) az akkori levlista tagok igénye alapján
- jelen levlista saját szerveremen, saját időmből, reklámmentesen, külső anyagi támogatás nélkül, saját elhatározásomból és akaratomból üzemel
- a levlista üzemeltetését/működését semmilyen üzleti/politikai/egyéni érdek nem motiválja - kizárólag egyéni, közösségei értékrendet támogató felfogásom az egyetlen motor. Nem érdem - nekem jólesik, ergo érdekem.



További információk a(z) csaladtortenet levelezőlistáról