[Csaladtortenet 2] Fwd: Re: GYÓNÁSI TITOK???

Zám László laszlo.zam at freemail.hu
2019. Dec. 13., P, 10:54:01 CET


     Kedves István!

   Már nyomokban nagyjából megvolt bennem a szándék a téma lezárására.Egyre kényesebb kérdések azok amik eddig kimondatlanul, de felvetődnek bennem. Hangsúlyozom, hogy a hétköznapi ember életére gyakorolt hatások és nem bármely Egyház oldala érdekel, de ez eléggé szétválaszthatatlannak tűnik.

- Mi, vagy mik voltak azok az egyházi fenyítékek amit ki kellett állni a felmentés, vagy um. felszabadíttatás időpontjáig?

- Ha bárki nyíltan  jelenthette , hogy miről szerzett tudomást, akkor az lehetőség, vagy elvárás volt-e az Egyház részéről? (ill. az ilyen rámutatás bizonyító erejű volt-e, vagy teret engedett a védekezésnek is?)

-Ezen dolgokból jól következtetek-e, hogy a bűn természete mértékében, kötelező érvényű polgárjogi felelősséget is vont maga után?
                                                                                                      László
                                                                                                     

      
-------- Továbbított levél --------

Feladó: István hatvany <hatvany.istvan at gmail.com>
Dátum: 2019 december 12 20:40:11
Tárgy: Re: [Csaladtortenet 2] GYÓNÁSI TITOK???
Címzett: Zám László <laszlo.zam at freemail.hu>
 
azt hiszem elég sok minden keveredik ebben a felvetésban és tájékozatlanság is tapasztalható. Először is tisztázzuk a felekezet kérdését. Gyónás és feloldozás így gyónási titok annak megsértése a katolikus egyház privilégiuma . A kissebb  települések katolikus templomai plébániákhoz tartoznak  illetve a plébánosok vezetik. A lelkészek a református, evangélikus egyházak papjai.   Náluk keresztelés , házasság, elhalálozás konformálás, és úrvacsora van. tehát gyónás sincs és így gyónási titok sem. és annak megsértése sincs. A reformátusoknál anyakönyvekben sokszor olvasunk  hogy a gyülekezet elmarasztalja egyes szabályokat be nem tartó vagy az ellen súlyosan vétő hívek nyilvánosan  megszégyeníti..De itt elég ha valaki i az egyház közösséégből bejelenti hogy miről szerzett tudomást. Ilyen volt valamikor a szamártemetés . Ezt azokkal szemben alkalmazták akik  megvoltak keresztelve de nem jártak temlomba vagy nyíltan megtagadták a hitüket. egyik ősöm is igy lett eltemetve úgy 250 éve. Erről szólt a házasságok háromszori kihirdetése megkötésük előtt.is 

üdvözlettel H.István

 


Zám László <laszlo.zam at freemail.hu> ezt írta (időpont: 2019. dec. 11., Sze, 15:40):

                                 Kedves Kutatótársak!

         Régen papírra vetették a gyónási titkokat? Szándékosan nem írok nevet, helyet vallást, de a következők olvashatók nagy számmal a házassági anyakönyvek után:    "XY  paráznaságáról önként közönséges penitentziát tartván az Egyházi fenyíték alól felszabadíttatott."        Nyilván a lezárását említik a bűnnek, de persze visszautalva.Tudjuk, hogy ezt a bűnt ma sokan házasságtöréshez kötik, de régen a gondalatát is büntették, akár házasságon belül is.
  Nem mondom, hogy kiverte nálam a biztosítékot, de hidegen sem hagy. Ez most jó így és családtörténeti adalék, mert régen az 1700-as és az 1800-as években történt? Logikusan végig gondolva, volt a lelkész, aki lejegyezte, - persze nem világos előttem, hogy önként, vagy törvény szerint-  volt aki lefényképezte és aki jóváhagyta, hogy kutatható legyen. Rajtam mezei kutatón, ha múlott volna, most nem lenne az!
                                             
                                                                                                                                        László
  ==  ==  ==  ==  ==
Támogatott csatolmányok:jpg, jpeg, gif, png, pdf; Max. méret: ~3 MB
_____________________________________________________________________________
levelező lista honlap: http://levlista.theka.hu/mailman/listinfo/csaladtortenet
Levlista fórum: http://forum.csaladkutatas.hu



További információk a(z) csaladtortenet levelezőlistáról