[Csaladtortenet 2] VIGYÁZAT Új Facebook csoport - a módszer VESZÉLYEI

Szabó Előd szaeltan at gmail.com
2019. Május. 31., P, 20:53:43 CEST


Kedves Listatagok, Ildikó és Balogh László!

Miközben Ildikóval nagyon sok dologban egyet értek és elismerésem Balogh Lászlónak a módszer tanfolyamszerű oktatásáért,
mindenképp el kell mondanom, hogy a módszerrel nagyon óvatosan kell bánni.
Az eredmény attól függ, ki mennyire veszi komolyan.

A módszer, már korábban is létezett, Hatvany Csaba ismertette is a Matrikulában évekkel ezelőtt, bár nem éppen települések teljes feldolgozására.

Több fórumon felhívtam a figyelmet, hogy ennek a kétségkívül több figyelmet érdemlő módszernek "veszélyei" is vannak.
Attól függ, ki mennyire lusta...
Ha nagyon lusta, akkor több ezer kapcsolódási hiba lesz a vége...

Gépelni, indexelni néha valóban unalmas, de 
ITT JÖN A LÉNYEG
ha az FS indexelt adatbázisát vesszük 
alapnak, és azt nem ellenőrizzük le TÉTELESEN, akkor a családfakutatás szempontjából végzetes dolgok jöhetnek létre, ráadásul viszonylag gyorsan és tömegesen.
HA VISZONT leellenőrizzük a kereszteléseket, javítjuk, kiegészítjük, - ugyan annyi, vagy még több idő, mintha excelbe írnánk eleve.

Mivel én már 3 település teljes feldolgozásán vagyok túl, nagyon sok olyan buktatót tapasztaltam meg, ami még az anyakönyvi adatok teljes körű (házszámtól, keresztszülőn át a legapróbb árulkodó jelig) felhasználásával is CSAK neccesen azonosított be egy-egy személyt...
El sem tudom képzelni, mi mehet végbe egy FS mutatóból készülő, ellenőrizetlen és az anyakönyv tételes nézése nélkül egységesített családnevekkel operáló adathalmazban.
-------------
Akit a továbbiakban is érdekel a téma részletezése, annak ide bemásoltam egy korábban már megírt véleményemet a módszerről, illetve inkább annak a nem teljesen felelősségteljes alkalmazásáról:    

	"A familysearch.org (továbbiakban FS) mutatója - a nevében is benne van - mutatónak készült. Arra majdnem tökéletes, hatalmas és korszakalkotó és teljesen új távlatokat megnyitó munka. Azonban, ha egy település feldolgozására adjuk fejünket, az időnket is rá kell szánni. Nem úszhatjuk meg a házasságok, halálozások - és mutató ide, vagy oda -  a keresztelések újbóli bevitelét, vagy a letöltött és előkészített FS keresztelési mutató rekordonkénti ellenőrzését, javítását, kiegészítését és a hiányzó bejegyzések pótlását, a duplikátumok törlését. 
	Ez alkalommal minden genealógiailag használható nyomot szolgáltató adatot is fel kell vinnünk a lehető legkisebb tévedési arány elérése érdekében! Ha csupán az FS keresztelési mutatót használjuk (akár be is vihetjük mellé a házassági, halálozási adatokat) a születések egy része NEM LESZ BEAZONOSÍTHATÓ, ezáltal családfaágak fognak a levegőben lógni, vagy ami még rosszabb: téves szülőpárokhoz fognak kapcsolódni! Az így készült és publikált - minden eddigi családfakészítési tapasztalatot mellőző - munka egy nagyobb településnél akár több ezer kapcsolódási és egyéb hibát is tartalmazhatna!
	Továbbá az apa-anya-gyermek nevére szublimált adatbázis - mivel mutatóból készült - teljesen száraz és mentes lenne minden árnyaló és a kapcsolódások helyes kiderítéséhez elengedhetetlen apró nyomtól, mint pl. az illető jogállása: adózó vagy nemes, foglalkozása, az apa néhai-e, a keresztszülők neve és azok esetleges rokoni kapcsolata, a lakóhely, születési hely, az utca, a telek- vagy házszám, az egyéb széljegyzetben felvitt adatok (halálozás, válás, házasság, katonaság, javítások stb). Nem is beszélve az anyakönyv nem hagyományos részeiből néha nagyon jól használható egyéb feljegyzésekről, mint pl. a konfirmáltak, penitenciát tartottak, iskolások, lakóösszeírás, áttértek, kitértek stb listái.
	Azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az FS az egy könyvben szereplő anyaegyházat és az esetleges filiáit természetesen az anyaegyház nevén indexelte. Több esetben az egy filmen szereplő kisebb falvak is az egyik nevén futnak, illetve a régen külön álló, de azóta egyesült településrészek korábban külön-külön keletkezett, azonos vallású anyakönyvei sincsenek mindig megkülönböztetve. Ennél fogva a valós születési hely megint csak a keresztelések egyenkénti végignézésével és az adatok pótlásával állapítható meg.
	Továbbá a temetők, gyászjelentők, internetes oldalak által szolgáltatott egy-egy személynél sokszor perdöntő adat nélkül összekapcsolgatott genom-halmaz ugyan nagyjából egységes és izgalmas képet mutatna, de hibáinak tömkelege csak akkor derülne ki, ha összehasonlítható lenne egy ugyan azt a települést feldolgozó hagyományos módszerrel elkészült adatbázissal.
	A tájékoztatás azért is fontos, mert míg a korábbi generációk az FS mutató előtti időkben kezdték a kutatást - mondhatni, ahhoz szocializálódtak, hogy az az adat hihető és pontos, amiről saját maguk győződnek meg - addig mára kezd felnőni egy generáció, akik már beleszülettek a mutatózott világba és nem annyira kritikusak a már  mindenki által használt dolgok iránt.
	Az emberi agy a családfák elkészítése során még kis részben sem helyettesíthető gépi megoldással.
	A családfakutatás minden egyes lépése egy az alapos, többszöri átgondolások és visszaellenőrzések eredményeképpen megszületett legvalószínűbb eredményt adja meg. Ha település feldolgozásról van szó, nem lehet, és nem is szabad megúszni a gépelést. Nem mutatózásról, indexelésről van szó, hanem annak igényéről, hogy az anyakönyv minden használható adatát bármikor és bármennyiszer visszakereshetővé tudjuk tenni.
	Hiszen a meglévő, elkészült mutatók, indexek új adatok fellelése esetén számos újbóli visszaellenőrzésre adnak lehetőséget. Ehhez FS keresztelési mutatóját IS rekordonkénti ellenőrzéssel, egy hús-vér ember szemével látva és agyával értelmezve kell rögzíteni magunknak a későbbi munkához! Már ez is évtizedekkel rövidíti meg és hihetetlenül pontossá teszi a munkát az elektronikai korszak előtti lapozgatós, jegyzetelős módszerhez képest. Ezt a vívmányt, ezt a módszert próbálja időben töredékére rövidíteni a településfeldolgozás manapság terjedni kezdő FS mutatóból végzett gépi módszere. Ezzel inflálja el a családfakutatás eddigi jellemzőit: a ráfordított idő értékét és az ebből jó esetben következő alaposságot, pontosságot.

Szabó Előd




További információk a(z) csaladtortenet levelezőlistáról