[Csaladtortenet 2] [MACSE: 24061] FS családfa építés - így ne!

Szabó Előd szaeltan at gmail.com
2021. Júl. 16., P, 20:36:28 CEST


Ez az, amikor egy adatbázist arra használnak, amire nem való.

És ez az, amikor egy adatbázist felkínálnak arra, amire nem való...

 

Egy élmény volt a leveled! Köszönöm!

Előd

 

 

From: macse at googlegroups.com [mailto:macse at googlegroups.com] On Behalf Of Ferenc Zotter
Sent: Friday, July 16, 2021 8:02 PM
To: macse at googlegroups.com
Subject: [MACSE: 24061] FS családfa építés - így ne!

 

Ezúton kérem az(oka)t a tagtársa(k)at, aki(k) az FS-en végzett kutatások során a mellékelt vagy ehhez hasonló "javításokat" végzik, hogy az adatbázis keresőmotorját megtévesztő, oda nem való és félrevezető adatokkal ne szórják meg a Family Search adatbázisát. Egyúttal kérem, hogy:

- azonnal fejezzék be a hasonló beírásokat

- ezzel párhuzamosan töröljék a korábbi "javításaikat" (vagy megteszi más, akár az FS - hozzáteszem: teljes joggal).

 

 

 

Talán elkerülte az illető(k) figyelmét, hogy egyrészt az FS nem csak a magyaroknak szól, hanem NEMZETKÖZI, tehát a "keresztszülők" valamint az "és", a "pap" egy nem magyar anyanyelvűnek nem mond semmit. Cserébe sikeresen megzavarja mások kutatását az adatbázisban. Minden Klivinyi, Miklósy, Müller, stb. keresésben benne lesz ez a rekord is, holott anélkül is van miből válogatni. Hogy a pap szót (nevet) ne is említsem... A javításoknál van lehetőség az indoklásra, kiegészítésre, de ott is célszerű a magyar mellett angolul is beírni annak okát, mert "kitántorgott Amerikába (és sok más országba) másfél millió emberünk". Az ő leszármazottaik is keresik a gyökereiket!

Másrészt nyilván az sem jutott el az illető tudatáig, hogy az FS adatbázisában a megfelelő rovatokban csak a család- és utónevek szerepelnek, tehát ezekhez a mezőkhöz NEM írjuk be a keresztszülők, a keresztelő káplán nevét, a nagynéni térdkalácsa lakcímét, stb. Felteszem az illető(k) személyi igazolványában sem szerepel családnevénél a keresztvizet előkészítő sekrestyés neve.

 

Egy gyors példa: ha egy német kutatótárs a "Capellanus" (amúgy létező) családnevet keresi, az FS kidob majd neki pár szegedi születést is, ahova roppant okos módon valaki beírta, hogy a keresztelő pap nem a plébános, hanem a káplán volt. Nem érti? Hja, vessen magára, miért nem tanult meg magyarul...

 

Ha valaki ezeket a kiegészítő adatokat is szeretné összegyűjteni (ami érthető), akkor tegye meg a SAJÁT anyagaiban, a SAJÁT családfájában, a SAJÁT számítógépén, de ne okozzon MÁSOKNAK problémát, keresési nehézséget.

 

Óriási lehetőség, hogy lehet javítani a hibás vagy félreindexelt neveket, de önös érdekből ne éljünk ezzel vissza!

 

Üdvözlettel,

Feri

 

 

 

 

-- 
A Magyar Családtörténet-kutató Egyesületet (MACSE) levelezőlistája

A levelezőlistára első sorban a tagsággal, a honlappal, az adatbázisainkkal és más projektjeinkkel, rendezvényeinkkel, stb. kapcsolatos leveleket várunk. Szigorúan tilos a listára politikai, világnézeti, vallási vagy más, az Egyesületünk életével és a családfa- és családtörténet-kutatással nem szoros kapcsolatban lévő témákkal foglalkozó leveleket küldeni.
A lista címe: macse at googlegroups.com
A lista honlapja: http://groups.google.com/group/macse?hl=hu
Ha le akarsz iratkozni a listáról, küldj egy üres üzenetet a macse+unsubscribe at googlegroups.com címre.
A családkutatással, családtörténettel, stb. foglalkozó leveleket a nyílt (bárki által elérhető) http://levlista.theka.hu/mailman/listinfo/csaladtortenet levelezőlistára is el lehet küldeni.
--- 
Azért kapta ezt az üzenetet, mert feliratkozott a Google Csoportok „Magyar Családtörténet-kutató Egyesület (MACSE)” csoportjára.
Az erről a csoportról és az ahhoz kapcsolódó e-mailekről való leiratkozáshoz küldjön egy e-amailt a(z) macse+unsubscribe at googlegroups.com címre.
Ha szeretné megtekinteni ezt a beszélgetést az interneten, látogasson el ide: https://groups.google.com/d/msgid/macse/CAHhh0_UdWuD8vsK4FMkqK1nCvA3MKRZHxHAm7DonnZN7ZKR_Ag%40mail.gmail.com <https://groups.google.com/d/msgid/macse/CAHhh0_UdWuD8vsK4FMkqK1nCvA3MKRZHxHAm7DonnZN7ZKR_Ag%40mail.gmail.com?utm_medium=email&utm_source=footer> .További információk a(z) csaladtortenet levelezőlistáról