[Csaladtortenet 2] [MACSE: 23930] Segítség kérése

Hedvig Gaspar gasparhedi at hotmail.com
2021. Jún. 22., K, 07:47:35 CEST


Kedves Sándor!

Nem írtál arról, hogy miért goldolod, hogy a dédid elválás után ment újra férjhez, és nem megözvegyülés után.  Tudod, hogy az első férj mikor halt meg?  Ez ugyanis megmagyarázná, hogy miért nincs UB a válásról.

Leírom az én dédnagymamám esetét, hátha segít valamit.  Neki is az első férjétől születtek a gyerekei, és elég fiatalon megözvegyült.  A férje halála után hozzáment a szomszédjához, de a házasság nem jól sikerült, és így különéltek (Hivatalosan nem váltak el.).  Mindenütt továbbra is az első férjének a nevét használta (Pl. keresztanyaként is többször), kivéve egy megmaradt örökségi végzést, ami ugye  hivatalos papír volt.  Ebben a papírban a második férje nevén szerepelt.  Viszont a halálozásijában az első férjének a nevén lett beírva, nyilván a fia így diktálta be, mivel állandóan azt használta.

Üdv:  Hédi

________________________________
From: macse at googlegroups.com <macse at googlegroups.com> on behalf of slakatos at t-online.hu <slakatos at t-online.hu>
Sent: June 21, 2021 12:51 PM
To: macse at googlegroups.com <macse at googlegroups.com>
Subject: [MACSE: 23930] Segítség kérése


Tisztelt Tagtársak!



Segítséget szeretnék kérni Tőletek.

Egy 1910-ből származó állami házassági anyakönyvi kivonatról van szó, amelyen úgy gyanítom, hogy a menyasszony személye – anyai ágon a dédnagymamám (Rostás Amália) - körül valami nem stimmel. A kivonaton szereplő adatok (születési dátum, anyja neve) rendben lévőnek látszanak, de van néhány furcsaság.

https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:S3HY-DRN9-42G?i=245

Az egyik a menyasszony aláírása.  A dédnagymamám ugyanis írástudatlan volt haláláig, de az anyakönyvi kivonat nem ezt tükrözi. Persze az anyakönyvi kivonat másodpéldány, hibák előfordulhatnak.

 Az is furcsa, hogy a dédim 1910-ig már 5 gyermeket szült „első” férjének, utoljára 1909-ben. Az „első” házasságról és a szülésekről is van anyakönyvi kivonat. Ettől persze még elválhatott, de az elvált állapotot – úgy tudom – ilyenkor fel szokták tüntetni. Sőt, az első házassági kivonaton a válásról utólagos bejegyzés készül. Itt ez sem történt meg. Az még hab a tortán, hogy a dédim az „első” férj özvegyeként halt meg sok évvel később.

Túl sok itt a hézag. Ugyanakkor a meglepetést teljes bizonyossággal kizárni sem lehet.

Én perdöntőnek tartanám az eredeti házassági kivonaton a menyasszony kézjegyének megtekintését.

Gondoltam, írok a VI. kerületi, mint illetékes Anyakönyvi Hivatalnak. Elhajtottak azzal, hogy „magánszemély az eredeti kivonatot nem tekintheti meg”.

Tudtok valamilyen megoldást?



Segítségeteket előre köszönöm!

Üdvözlettel

Lakatos Sándor

















--
A Magyar Családtörténet-kutató Egyesületet (MACSE) levelezőlistája

A levelezőlistára első sorban a tagsággal, a honlappal, az adatbázisainkkal és más projektjeinkkel, rendezvényeinkkel, stb. kapcsolatos leveleket várunk. Szigorúan tilos a listára politikai, világnézeti, vallási vagy más, az Egyesületünk életével és a családfa- és családtörténet-kutatással nem szoros kapcsolatban lévő témákkal foglalkozó leveleket küldeni.
A lista címe: macse at googlegroups.com
A lista honlapja: http://groups.google.com/group/macse?hl=hu
Ha le akarsz iratkozni a listáról, küldj egy üres üzenetet a macse+unsubscribe at googlegroups.com címre.
A családkutatással, családtörténettel, stb. foglalkozó leveleket a nyílt (bárki által elérhető) http://levlista.theka.hu/mailman/listinfo/csaladtortenet levelezőlistára is el lehet küldeni.
---
Azért kapta ezt az üzenetet, mert feliratkozott a Google Csoportok „Magyar Családtörténet-kutató Egyesület (MACSE)” csoportjára.
Az erről a csoportról és az ahhoz kapcsolódó e-mailekről való leiratkozáshoz küldjön egy e-amailt a(z) macse+unsubscribe at googlegroups.com<mailto:macse+unsubscribe at googlegroups.com> címre.
Ha szeretné megtekinteni ezt a beszélgetést az interneten, látogasson el ide: https://groups.google.com/d/msgid/macse/00db01d766bd%24aa0279a0%24fe076ce0%24%40t-online.hu<https://groups.google.com/d/msgid/macse/00db01d766bd%24aa0279a0%24fe076ce0%24%40t-online.hu?utm_medium=email&utm_source=footer>.


További információk a(z) csaladtortenet levelezőlistáról