[Csaladtortenet 2] Horváth családnév elterjedtsége

Roland Ákos Jakab jakabrolandakos at yahoo.com
2021. Jún. 22., K, 14:29:22 CEST


 Köszönöm, bár azt gondolom, ez a kisebb forrás.
Például  már az 1600-as évek végén, 1700-asok elején hemzsegnek a Horváthok a Veszprém megyei  jobbágy összeírásokban. Katolikus, és református falvakban is sokfelé akadnak.

Az Erdei név is izgat egyébiránt, mert van egy békési, görögkeleti, román Erdei/Erdeli ág feleségem családjában. A legkorábbi ismert ős olyan 1808 környékén született, csak még nem volt erőm a születését kikutatni, mert ott a cirill betűs román már folyószöveges írással van, és amúgy is juhász volt, aki feltehetően máshonnan vetődött Békésre.



    On Tuesday, June 22, 2021, 02:06:48 PM GMT+2, Peter Halmy <feletlen at gmail.com> wrote:  
 
 névváltozás
Roland Ákos Jakab via csaladtortenet <csaladtortenet at levlista.theka.hu> ezt írta (időpont: 2021. jún. 21., H, 18:58):

Kedves Listatagok!

Segítséget kérnék, hogy van-e valakinek információja róla, hogy a Horváth név miért lett ilyen elterjedt? 

Ez jelenleg az 5. leggyakoribb magyarországi családnév, a népnevek közül pedig a 2. 
Az első 100 leggyakoribb családnév között az alábbiak szerepelnek: Tóth: 203 ezer fő, Horváth: 196 ezer fő, Németh: 87 ezer fő, Oláh: 38 ezer fő, Rácz: 35 ezer fő, Török: 25 ezer fő, Magyar: 20 ezer fő, Orosz: 16 ezer fő, Lengyel: 13 ezer fő, Székely: 12 ezer. (KSH: 2021)

A Hajdú Mihály-féle Családnevek enciklopédiája számomra nem ad kielégítő választ. Csakugyan volt egy ilyen fajsúlyú katonai jelentése, ami a név elterjedését okozhatta, vagy a magyar vidéki lakosság életében ilyen jelentős volt a horvátokkal való kapcsolat, hogy nagy mennyiségben nevezzenek el utánuk családokat?


Hajdú Mihály: Családnevek enciklopédiája az alábbit írja róla:
HorváthTípusa: Népre utaló, magyar név.Változatai: Horváth 200 718, Horvát 1416, Horvath 110, Horvat 136, Hórváth, Horvátt, Horvátth 11, Horwat; Horvéth, Herváth, Hervát; Hirváth; Hrováth; Hováth; Chorváth. Más változatokkal együtt összesen: 203 765.Eredete: Egyik leggyakoribb családnevünk. A magyarba egy ’délszláv nyelvet beszélő ember’ jelentésű chrvat ejtésű szó került. Ennek korábbi etimológiája, eredeti jelentése máig sincs tisztázva. A nevet kezdő mássalhangzó-torlódást különböző bontóhangokkal (-i- ~ -ë- ~ -o-) oldotta föl a magyar nyelv. Ez az oka a sokféle alak és írásmód létrejöttének. Mint általában a népnevek, nem csupán a megnevezett népből való származást jelentik, hanem a népre vonatkozó külső és belső tulajdonságokat is (beszéli a nyelvüket, öltözete, viselkedése hasonló, vagy csak arról a vidékről való, a megnevezett nép között, szomszédságában lakik stb.).Ezen kívül a horvát szónak volt a magyarban egy katonai jelentése is. A huszár módra fölszerelt könnyűlovas egységeket jóllehet nem csak Horvátországban toborozták, de elnevezésük országszerte horvát volt a XVII. században. Ekkor még különösen a tisztségre, foglalkozásra utaló ragadványnevek könnyen kiszoríthatták a korábbi családnevet. Így katonáskodásra is utalhat a családnév.Elterjedtsége: A nyelvterület nyugati és déli részén, a Dunán túl különösen (a Tiszán túl elsősorban Orosházán) gyakori, északon és Erdélyben ritkább.Névváltoztatás: Asszimilációs célból nagyon sokan választották új névül a XIX. században. Névmegfeleltetési motivációkkal is találkozunk például a Jellachich, Horovits nevűek esetében, de egyszerű névmagyarosításként vették föl a Hacker, Hartenstein, Heimlich, Hencz, Hercz, Herschler, Hertsko, Hilf, Hirschmann, Hofenreich, Hoffmann, Horák, Hovatovicz, Hrubi, Hund stb. nevű családok.

Előre is köszönöm a választ!
Üdv: Ákos
  ==  ==  ==  ==  ==
Támogatott csatolmányok:jpg, jpeg, gif, png, pdf; Max. méret: ~3 MB
_____________________________________________________________________________
levelező lista honlap: http://levlista.theka.hu/mailman/listinfo/csaladtortenet
Levlista fórum: http://forum.csaladkutatas.hu

  


További információk a(z) csaladtortenet levelezőlistáról