[Csaladtortenet 2] [MACSE: 26303] régi lapok

Hunyady László hunyady3 at gmail.com
2022. Jún. 2., Cs, 13:55:10 CEST


A bécsi Nemzeti Könyvtárban (ÖNB) is vannak magyar nyelvű ujságok kereshető lehetőséggel!
üdv.
H.L.

Az iPhone-omról küldve

> 2022. jún. 2. dátummal, 13:22 időpontban Gyorgy Weber <wegyor at gmail.com> írta:
> 
> 
> Kedves András!
> 
> Hadd egészítsem ki a javaslatodat, hátha valaki kutatási téma hiányban szenved, vagy nem volna kellő kihívás a Te javaslatod.
> Hasonló okokból érdemes lenne feldolgozni az Amerikába szakadt magyarok magyar nyelvű, s egyébként a Hungaricanan elérhető újságait! Nem csak anyakönyvi híreket tartalmaz rendszeresen, de nagyon sok életút-adatot is - már a 19. század végétől a még működő újságokban napjainkig!
> Feldolgozott állapotban igazi kuriozitás lenne.
> 
> üdv:
> 
> gy.
> 
> Hirschler András <smartlines at smartlines.hu> ezt írta (időpont: 2022. jún. 2., Cs, 9:52):
>> Kedves Tagság és levelezőtársak!
>> 
>> Sokunkat bosszantanak, hogy – Murphy törvénye szerint – általában azok az anyakönyvek hiányoznak a mormonoknál, amelyekre épp szükségünk lenne. (Számomra különösen fájó, hogy a pápai izr. anyakönyvek egy teljes évtizednyi anyaga megsemmisült.)
>> 
>> Az elveszett vagy eleve nem közölt adatok egy része persze rekonstruálható más forrásokból, ezek közé tartoznak a korabeli újságok is, amelyek közzé tették egy-egy település anyakönyvi adatait. Ma már nagyon sok újságot digitalizáltak, és  ezek egy része fellelhető a neten is. Készítettem egy hevenyészett listát (ld. a csatolt excel táblázatot), de közben elragadtak más munkák, és nem fejeztem be a kutakodást.
>> 
>> Ha mások is érdeklődnek ezen adatforrások iránt, akkor talán szervezhetnénk egy munkacsoportot, amely teljessé tenné az online elérhető  helyi lapok listáját, majd szisztematikusan feldolgozná az 1800-as évek anyagait. Ennek a munkának nekivágni persze csak akkor érdemes, ha kellő számú önkéntes jelentkezik, akik így kisebb adagokban is elvégezhetik ezt a – saját tapasztalatból tudom – fölöttébb nehéz és fáradságos feladatot.
>> 
>> Üdv. Hirschler András
>> 
>> -- 
>> A Magyar Családtörténet-kutató Egyesületet (MACSE) levelezőlistája
>> 
>> A levelezőlistára első sorban a tagsággal, a honlappal, az adatbázisainkkal és más projektjeinkkel, rendezvényeinkkel, stb. kapcsolatos leveleket várunk. Szigorúan tilos a listára politikai, világnézeti, vallási vagy más, az Egyesületünk életével és a családfa- és családtörténet-kutatással nem szoros kapcsolatban lévő témákkal foglalkozó leveleket küldeni.
>> A lista címe: macse at googlegroups.com
>> A lista honlapja: http://groups.google.com/group/macse?hl=hu
>> Ha le akarsz iratkozni a listáról, küldj egy üres üzenetet a macse+unsubscribe at googlegroups.com címre.
>> A családkutatással, családtörténettel, stb. foglalkozó leveleket a nyílt (bárki által elérhető) http://levlista.theka.hu/mailman/listinfo/csaladtortenet levelezőlistára is el lehet küldeni.
>> --- 
>> Azért kapta ezt az üzenetet, mert feliratkozott a Google Csoportok „Magyar Családtörténet-kutató Egyesület (MACSE)” csoportjára.
>> Az erről a csoportról és az ahhoz kapcsolódó e-mailekről való leiratkozáshoz küldjön egy e-amailt a(z) macse+unsubscribe at googlegroups.com címre.
>> Ha szeretné megtekinteni ezt a beszélgetést az interneten, látogasson el ide: https://groups.google.com/d/msgid/macse/!%26!AAAAAAAAAAAYAAAAAAAAAEpFWPKKLDBIu2BqbkqyrArCgAAAEAAAABaQ39i2lpdNhkswZkqMIv0BAAAAAA%3D%3D%40smartlines.hu.
> 
> -- 
> A Magyar Családtörténet-kutató Egyesületet (MACSE) levelezőlistája
> 
> A levelezőlistára első sorban a tagsággal, a honlappal, az adatbázisainkkal és más projektjeinkkel, rendezvényeinkkel, stb. kapcsolatos leveleket várunk. Szigorúan tilos a listára politikai, világnézeti, vallási vagy más, az Egyesületünk életével és a családfa- és családtörténet-kutatással nem szoros kapcsolatban lévő témákkal foglalkozó leveleket küldeni.
> A lista címe: macse at googlegroups.com
> A lista honlapja: http://groups.google.com/group/macse?hl=hu
> Ha le akarsz iratkozni a listáról, küldj egy üres üzenetet a macse+unsubscribe at googlegroups.com címre.
> A családkutatással, családtörténettel, stb. foglalkozó leveleket a nyílt (bárki által elérhető) http://levlista.theka.hu/mailman/listinfo/csaladtortenet levelezőlistára is el lehet küldeni.
> --- 
> Azért kapta ezt az üzenetet, mert feliratkozott a Google Csoportok „Magyar Családtörténet-kutató Egyesület (MACSE)” csoportjára.
> Az erről a csoportról és az ahhoz kapcsolódó e-mailekről való leiratkozáshoz küldjön egy e-amailt a(z) macse+unsubscribe at googlegroups.com címre.
> Ha szeretné megtekinteni ezt a beszélgetést az interneten, látogasson el ide: https://groups.google.com/d/msgid/macse/CADUW%2BY1S%2B%3Dd62zOg2zPnvXEja4vWN2wt%3D0gagNCL4f0%3D-6MDWg%40mail.gmail.com.


További információk a(z) csaladtortenet levelezőlistáról