[Csaladtortenet 2] OFF: Pogácsa recept.

Benke Tamás tbenke at index.hu
2016. Május. 12., Cs, 14:00:39 CEST


Kedves Kutatótársak!
A kassai utazásunk alkalmával elfogyasztott pogácsa receptje a következő volt:

Burgonyás pogácsa:  4-5 db közepes méretű burgonya  1 kg liszt  1,5 nagy ek. só  25 dkg vaj  1 nagy doboz tejföl (375 g)  1 tojás  fél dl tej  5 dkg élesztő  pici cukortrappista sajt
fűszerek (ízlés szerint)
  A burgonyákat megfőzöm héjában, meghámozom, majd még melegen átnyomom egy krumplinyomón. Hagyom kihűlni.   A tejet meglangyosítom egy kevés cukorral és belemorzsolom az élesztőt.  Félreteszem. A lisztet egy nagy tálba öntöm, elkeverem benne a sót és a fűszereket (2 teáskanál őrölt pirospaprika, 1 teáskanál őrölt kömény, tetszés szerinti őrölt bors, stb.).  Elmorzsolom a vajat. Közepébe mélyedést készítek, ide öntöm a tejfölt,  tojást, és az élesztőt . Hozzáadom a kihűlt burgonyát és összeállítom a  tésztát. Rugalmas, de jól nyújtható tésztának kell lennie, ha szükséges  kevés tejföl vagy liszt még adható hozzá.
Letakarom és kb. egy órán át  hagyom pihenni.   Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtom a tésztát (elegendő lehet akár 6mm vastagság is). Tetejét berácsozom  és kb. 5 cm átmérőjű pogácsákat szaggatok belőle. Sütőpapírral bélelt  tepsire sorakoztatom őket. Ismét pihentetem, kb. 30 percig. Felvert  tojással lekenem, és széles reszelővel trappista sajtot reszelek rá. 200 fokos sütőben (kemencében) pirosra sütöm.  Sütőben 20 perc kell neki, kemencében 15 perc.

A recept eredeti forrása: http://www.limarapeksege.hu/2010/07/krumplis-pogacsa-kemenceben.html

Mi csak kicsit módosítottuk.

Köszönöm kedvességeteket, szép élmény volt Veletek az utazás!

Üdv: Benke Tamás.



További információk a(z) csaladtortenet levelezőlistáról