[Csaladtortenet 2] Gervai / Gissinger család

Andrea Forgó bumacs at yahoo.co.uk
2020. Okt. 12., H, 19:40:21 CEST


Kedves Kutatók!
Egy hölgy keresett meg Új-Zélandról, akinek az anyukája Magyarországról származott, és a hölgynek most jutott csak a tudomására - édesanyja halála után - hogy zsidók voltak, és gyakorlatilag semmit sem tud az anyukája régi életéről, mielőtt kivándorolt volna 1956/57-ben.Az anyukát Gervai Veronika Mariannak hívták, és apukája Gervai Ferenc (névváltoztatás előtt Gissinger Ferenc) volt, anyukája Feldmán Vilma. Egyébként az ő családfáját nagyjából felkutattam az ükszülőkig, nem is ez a probléma.
Anyukája, Gervai Veronika Marianna 1933-ban született Budapesten. Az iskolái közül megtaláltam kettőt is. A második a Szent Margit Gimnázium volt. 18-19 évesen megházasodott, majd vagy elvált vagy megözvegyült, mert másodszor is megházasodott (Kis Jánoshoz ment hozzá). Viszont mindez 1956 előtt volt és ki már egyedül ment férj nélkül. Ott, Új-Zélandon házasodott újra és született a lánya, aki megkeresett engem. Az anyukája egyáltalán nem beszélt az életükről itt Magyarországon és még abban sem biztos, hogy kik voltak a férjek, és volt-e egyáltalán testvére itt. Járt-e anyukája főiskolára vagy egyetemre. Egy orvosnál dolgozott asszisztensként az 50-es években egy rövid ideig (Dr. Körmendi Istvánnál, aki ma is él, de nem tud erről a hölgyről további információt mondani  - ennyit tudunk róla.

Mivel Budapesten éltek, gondolom a Fővárosi Levéltárban kellene kutatnom, mert házasságokat az 1950-es években már nem tudok online kutatni. Valakinek van ötlete, hogy hogy induljak el az iskolák tekintetében? Azoknak az anyagai (esetleg tablók, anyagok a tanulókról) hol érhetőek el?
köszönettel:
Andi
További információk a(z) csaladtortenet levelezőlistáról